Pyszna lemoniada - orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu. Kwiatowe kostki lodu

Czy wiesz, że kwiaty lilaka, potocznie nazywanego bzem są jadalne?

Bez lilak - kwitnące krzewy bzu zwiastują nadejście pełni wiosny. Ich odurzający zapach przeszywa majowe powietrze, a urok kwiatów aż onieśmiela. Niestety ten cudowny zapach nie idzie w parze ze smakiem kwiatów, są one gorzko-kwaśne, ale jadalne.

Jak można kreatywnie wykorzystać kwiaty bzu w kuchni?

Kwiatami bzu możemy dekorować sałatki, ciasta czy desery. Przyrządza się z nich napary, syropy, aromatyzuje się nimi cukier lub ocet. Możemy również zatopić kwiaty w wodzie i zamrozić. Dzięki temu przechowamy na jakiś czas kwiaty, a woda schłodzona takim lodem będzie orzeźwiającym wspomnieniem maja.


SKŁADNIKI

  • 1 l wody mineralnej
  • 1 limonka
  • 1 łyżka miodu
  • garść listków mięty
  • szklanka kostek lodu z kwiatami bzu

WYKONANIE

  1. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy wrzucić do dzbanka lub karafki plasterki limony, liście mięty, dodać miód, zalać wodą i wymieszać.
  2. Odstawiam napój na godzinę, najlepiej do lodówki aby przeszedł smakami.
  3. Tuż przed podaniem wrzucamy kwiatowe kostki lodu. W tym przypadku kostki lodu z kwiatkami bzu.
  4. Orzeźwienie gwarantowane!

PORADY I WSKAZÓWKI

  • W ten sam sposób możesz zamrozić inne jadalne kwiaty.
  • Jadalne kwiaty to między innymi fiołki, bratki, róże, nagietki, stokrotki,

Kategorie

Z KUCHNINapoje

Zobacz również

Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy

cukier-aromatyzowany-kwiatami-bzu

Domowa ice tea czyli orzeźwiająca mrożona herbata na lato

domowa-ice-tea-czyli-orzezwiajaca-mrozona-herbata-na-lato

Koktajl truskawkowo arbuzowy - pyszne letnie orzeźwienie

koktajl-truskawkowo-arbuzowy-pyszne-letnie-orzezwienie

Szparagi w boczku z chipsami z czosnku i imbiru

szparagi-w-boczku-z-chipsami-z-czosnku-i-imbiru

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.