
Kwiatami bzu możemy dekorować sałatki, ciasta czy desery. Przyrządza się z nich napary, syropy, aromatyzuje się nimi cukier lub ocet. Możemy również zatopić kwiaty w wodzie i zamrozić. Dzięki temu przechowamy na jakiś czas kwiaty, a woda schłodzona takim lodem będzie orzeźwiającym wspomnieniem maja.
Składniki
1 l wody mineralnej
1 limonka
1 łyżka miodu
garść listków mięty
szklanka kostek lodu z kwiatami bzu
Wykonanie
Przepis jest banalnie prosty, wystarczy wrzucić do dzbanka lub karafki plasterki limony, liście mięty, dodać miód, zalać wodą i wymieszać. Dobrze odstawić napój na godzinę aby przeszedł smakami. Tuż przed podaniem wrzucamy kostki lodu z kwiatkami bzu i ... już!
Orzeźwienie gwarantowane!
Zobacz również
Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy

Grawerowane kruche ciasteczka różane

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie - tarta wegańska i bezglutenowa

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.