Bez lilak - kwitnące krzewy bzu zwiastują nadejście pełni wiosny. Ich odurzający zapach przeszywa majowe powietrze, a urok kwiatów aż onieśmiela. Niestety ten cudowny zapach nie idzie w parze ze smakiem kwiatów, są one gorzko-kwaśne, ale jadalne.

Kwiatami bzu możemy dekorować sałatki, ciasta czy desery. Przyrządza się z nich napary, syropy, aromatyzuje się nimi cukier lub ocet. Możemy również zatopić kwiaty w wodzie i zamrozić.  Dzięki temu przechowamy na jakiś czas kwiaty, a woda schłodzona takim lodem będzie orzeźwiającym wspomnieniem maja.

Składniki

1 l wody mineralnej

1 limonka

1 łyżka miodu

garść listków mięty

szklanka kostek lodu z kwiatami bzu

Wykonanie

Przepis jest banalnie prosty, wystarczy wrzucić do dzbanka lub karafki plasterki limony, liście mięty, dodać miód, zalać wodą i wymieszać. Dobrze odstawić napój na godzinę aby przeszedł smakami. Tuż przed podaniem wrzucamy kostki lodu z kwiatkami bzu i ... już!

Orzeźwienie gwarantowane!

Kategorie

Z KUCHNINapoje

Zobacz również

Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy

cukier-aromatyzowany-kwiatami-bzu

Grawerowane kruche ciasteczka różane

kruche-ciasteczka-rozane

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

salatka-z-arbuzem-serem-feta-czarnymi-oliwkami-czerwona-cebula

Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie - tarta wegańska i bezglutenowa

tarta-czekoladowo-jezynowa-na-orzechowym-spodzie-tarta-weganska-i-bezglutenowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.