Kwiaty bzu - cukier aromatyzowany bzem - majowe przetwory. Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy

Cukier lilakowy, czyli cukier aromatyzowany kwiatami bzu. Jak zrobić aromatyczny cukier z bzu? Pracy przy nim nie za wiele, więc postanowiłam spróbować.

Już po kilku godzinach od zasypania kwiatków cukrem widok i zapach nie zapowiadał nic dobrego… Kwiaty zaczęły brązowieć, pomimo przechowywania słoika w ciemnej szafce, a zapach zawartości przestał przypominać cudowny zapach bzów.

Coś jest nie tak, może to jakaś ściema z tym cukrem, bo kwiaty takie piękne i bardzo fotogeniczne?


Korzystając z porad z przepisu Teresy  Candy Company produkcja aromatyzowanego cukru na szczęście zakończyła się sukcesem. Cukier oczywiście nie jest w  kolorze bzu, ale za to ma delikatny kwiatowy zapach. Majowy zapach w słoiku!

Taki cukier możemy dodawać do aromatyzowania sera do naleśników, do wypieków, do słodzenia herbaty lub możemy na jego bazie przygotować syrop z przepisu Kingi  Green Morning . Możemy również zrezygnować z mielenia cukru, połączyć go z olejem kokosowym i przygotować peeling według pomysłu Marty Leniwa Niedziela .

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kwiatów bzu lilaka, bez zielonych łodyżek
  • 1 szklanka cukru

WYKONANIE

  1. Część kwiatów bzu ucieramy w moździerzu z 3 łyżkami cukru.
  2. W słoiku układamy warstwami naprzemiennie cukier, kwiaty i utarty cukier.
  3. Zakręcamy słoik i odstawiamy na  3 - 4 dni.
  4. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, ponieważ kwiaty zaczynają puszczać soki i cukier robi się wilgotny.
  5. Następnie zawartość słoika wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy około 30 - 45 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu w temperaturze 50°C.  
  6. Czas suszenia zależy od wilgotności cukru i może się wydłużyć.
  7. Podsuszony i przestudzony cukier miksujemy razem z kwiatkami, przesypujemy do słoika i zakręcamy.

Zobacz również

Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu

oxymel-z-sosny-octu-jablkowego-i-miodu

Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili

zielony-lub-czerwony-dzem-z-papryczek-chili

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.