Ukryj menu

Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Kwiaty bzu - cukier aromatyzowany bzem - majowe przetwory. Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy

Jak zrobić aromatyczny cukier z bzu?

Cukier lilakowy, czyli cukier aromatyzowany kwiatami bzu. Jak zrobić aromatyczny cukier z bzu? Pracy przy nim nie za wiele, więc postanowiłam spróbować.

Już po kilku godzinach od zasypania kwiatków cukrem widok i zapach nie zapowiadał nic dobrego. Kwiaty zaczęły brązowieć, pomimo przechowywania słoika w ciemnej szafce, a zapach zawartości przestał przypominać cudowny zapach bzów. Poczułam jedynie... rozczarowanie!

Jak osiągnąć sukces przy przygotowaniu aromatyzowanego cukru z kwiatów bzu?

Na szczęście znalazłam przepis na blogu Candy Company. Korzystając z porad Teresy produkcja aromatyzowanego cukru zakończyła w końcu się sukcesem. Cukier oczywiście nie jest w  kolorze bzu, ale za to ma delikatny kwiatowy zapach. Majowy zapach w słoiku!


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Część kwiatów bzu ucieramy w moździerzu z 3 łyżkami cukru.
  2. W słoiku układamy warstwami naprzemiennie cukier, kwiaty i utarty cukier.
  3. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 3 - 4 dni.
  4. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, ponieważ kwiaty zaczynają puszczać soki i cukier robi się wilgotny.
  5. Następnie zawartość słoika wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy około 30 - 45 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu w temperaturze 50°C.
  6. Czas suszenia zależy od wilgotności cukru i może się wydłużyć.
  7. Podsuszony i przestudzony cukier miksujemy razem z kwiatkami, przesypujemy do słoika i zakręcamy.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Taki cukier możemy dodawać do aromatyzowania sera do naleśników, do wypieków, do słodzenia herbaty lub możemy na jego bazie przygotować syrop z przepisu Kingi  Green Morning .
  • Możemy również zrezygnować z mielenia cukru, połączyć go z olejem kokosowym i przygotować peeling według pomysłu Marty Leniwa Niedziela .

Zobacz również

Orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu

orzezwiajaca-woda-z-limonka-mieta-miodem-i-kostkami-lodu-z-kwiatami-bzu

Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment

kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą

grillowane-zielone-szparagi-z-burrata-i-ziolowa-gremolata

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.