Ukryj menu

Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Kwiaty bzu - cukier aromatyzowany bzem - majowe przetwory. Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy

Jak zrobić aromatyczny cukier z bzu?

Cukier lilakowy, czyli cukier aromatyzowany kwiatami bzu. Jak zrobić aromatyczny cukier z bzu? Pracy przy nim nie za wiele, więc postanowiłam spróbować. Już po kilku godzinach od zasypania kwiatków cukrem widok i zapach nie zapowiadał nic dobrego. Kwiaty zaczęły brązowieć, pomimo przechowywania słoika w ciemnej szafce, a zapach zawartości przestał przypominać cudowny zapach bzów. Poczułam jedynie... rozczarowanie.

Jak osiągnąć sukces przy przygotowaniu aromatyzowanego cukru z kwiatów bzu?

Na szczęście znalazłam przepis na blogu Candy Company. Korzystając z porad Teresy produkcja aromatyzowanego cukru zakończyła w końcu się sukcesem. Cukier oczywiście nie jest w  kolorze bzu, ale za to ma delikatny kwiatowy zapach. Majowy zapach zamknięty w słoiku!


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Część kwiatów bzu utrzyj w moździerzu z 3 łyżkami cukru.
  2. W słoiku układaj warstwami naprzemiennie cukier, kwiaty i utarty cukier.
  3. Zakręć słoik i odstawiamy na 3 - 4 dni.
  4. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem, ponieważ kwiaty zaczynają puszczać soki i cukier robi się wilgotny.
  5. Następnie zawartość słoika wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i susz około 30 - 45 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu w temperaturze 50°C.  
  6. Czas suszenia zależy od wilgotności cukru i może się wydłużyć.
  7. Podsuszony i przestudzony cukier zmiksuj razem z kwiatkami, przesyp do słoika i zakręć.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Do czego można wykorzystać cukier aromatyzowany bzem?

Cukier z bzu sprawdzi się świetnie jako dodatek do wypieków, nada biszkoptom i kruchym ciasteczkom subtelny, kwiatowy aromat. Można nim posypać racuchy, naleśniki, dodawać do serka waniliowego lub aromatyzować herbatę. Taki cukier dobrze komponuje się też z domową lemoniadą. Możemy na jego bazie przygotować syrop z przepisu Kingi  Green Morning .

Jak uratować cukier, który zrobił się wilgotny?

Jeśli cukier z bzem zrobi się wilgotny i zacznie się zbrylać, nie oznacza to jeszcze porażki. Wystarczy rozłożyć go na blasze i suszyć z termoobiegiem w niskiej temperaturze (ok. 50°C), aż znów stanie się sypki. Po wystudzeniu warto go zmiksować i ponownie przesypać do czystego słoika.

Jakie inne kwiaty nadają się do aromatyzowania cukru?

Poza kwiatami bzu (lilaka), do aromatyzowania cukru można wykorzystać kwiaty róży, piwonii, lawendy czy fiołków. Ważne, by były jadalne i zebrane z pewnego źródła, najlepiej z dala od ulic i oprysków.

Jak zrobić domowy peeling z cukru z bzem?

Jeśli nie planujesz cukru z bzu używać w kuchni, możesz połączyć go z olejem kokosowym lub oliwą z oliwek, by przygotować prosty, naturalny peeling. Złuszcza naskórek i pozostawia na skórze delikatny zapach kwiatów. To ciekawy sposób na wykorzystanie cukru, który nie wyszedł idealnie pod względem konsystencji. Peeling według pomysłu Marty Leniwa Niedziela .

Czy cukier z bzu można zmielić na puder?

Tak, jeśli zależy Ci na bardziej uniwersalnym zastosowaniu, np. do posypywania ciastek lub przygotowania lukru, możesz zmielić cukier z bzem na puder w blenderze lub młynku. Pamiętaj, by cukier był dobrze wysuszony przed mieleniem.

Zobacz również

Lemoniada z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami

orzezwiajaca-woda-z-limonka-mieta-miodem-i-kostkami-lodu-z-kwiatami-bzu

Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment

kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą

grillowane-zielone-szparagi-z-burrata-i-ziolowa-gremolata

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.