Kwiaty bzu - cukier aromatyzowany bzem - majowe przetwory. Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy
Jak zrobić aromatyczny cukier z bzu?
Cukier lilakowy, czyli cukier aromatyzowany kwiatami bzu. Jak zrobić aromatyczny cukier z bzu? Pracy przy nim nie za wiele, więc postanowiłam spróbować.
Już po kilku godzinach od zasypania kwiatków cukrem widok i zapach nie zapowiadał nic dobrego. Kwiaty zaczęły brązowieć, pomimo przechowywania słoika w ciemnej szafce, a zapach zawartości przestał przypominać cudowny zapach bzów. Poczułam jedynie... rozczarowanie!
Jak osiągnąć sukces przy przygotowaniu aromatyzowanego cukru z kwiatów bzu?
Na szczęście znalazłam przepis na blogu Candy Company. Korzystając z porad Teresy produkcja aromatyzowanego cukru zakończyła w końcu się sukcesem. Cukier oczywiście nie jest w kolorze bzu, ale za to ma delikatny kwiatowy zapach. Majowy zapach w słoiku!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kwiatów bzu lilaka, bez zielonych łodyżek
- 1 szklanka cukru
WYKONANIE
- Część kwiatów bzu ucieramy w moździerzu z 3 łyżkami cukru.
- W słoiku układamy warstwami naprzemiennie cukier, kwiaty i utarty cukier.
- Zakręcamy słoik i odstawiamy na 3 - 4 dni.
- Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, ponieważ kwiaty zaczynają puszczać soki i cukier robi się wilgotny.
- Następnie zawartość słoika wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy około 30 - 45 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu w temperaturze 50°C.
- Czas suszenia zależy od wilgotności cukru i może się wydłużyć.
- Podsuszony i przestudzony cukier miksujemy razem z kwiatkami, przesypujemy do słoika i zakręcamy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Taki cukier możemy dodawać do aromatyzowania sera do naleśników, do wypieków, do słodzenia herbaty lub możemy na jego bazie przygotować syrop z przepisu Kingi Green Morning .
- Możemy również zrezygnować z mielenia cukru, połączyć go z olejem kokosowym i przygotować peeling według pomysłu Marty Leniwa Niedziela .
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.