
Bez lilak - kwitnące krzewy bzu zwiastują nadejście pełni wiosny. Ich odurzający zapach przeszywa majowe powietrze, a urok kwiatów aż onieśmiela. Niestety ten cudowny zapach nie idzie w parze ze smakiem kwiatów, są one gorzko-kwaśne, ale jadalne.
Kwiatami bzu możemy dekorować sałatki, ciasta czy desery. Przyrządza się z nich napary, syropy, aromatyzuje się nimi cukier lub ocet. Możemy również zatopić kwiaty w wodzie i zamrozić. Dzięki temu przechowamy na jakiś czas kwiaty, a woda schłodzona takim lodem będzie orzeźwiającym wspomnieniem maja.
SKŁADNIKI
1 l wody mineralnej
1 limonka
1 łyżka miodu
garść listków mięty
szklanka kostek lodu z kwiatami bzu
WYKONANIE
Przepis jest banalnie prosty, wystarczy wrzucić do dzbanka lub karafki plasterki limony, liście mięty, dodać miód, zalać wodą i wymieszać. Dobrze odstawić napój na godzinę aby przeszedł smakami. Tuż przed podaniem wrzucamy kostki lodu z kwiatkami bzu i ... już!
Orzeźwienie gwarantowane!
Zobacz również
Domowa ice tea czyli orzeźwiająca mrożona herbata na lato

Koktajl truskawkowo arbuzowy - pyszne letnie orzeźwienie

Grawerowane kruche ciasteczka różane

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.