Pyszna lemoniada - orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu. Kwiatowe kostki lodu
Czy wiesz, że kwiaty lilaka, potocznie nazywanego bzem są jadalne?
Bez lilak - kwitnące krzewy bzu zwiastują nadejście pełni wiosny. Ich odurzający zapach przeszywa majowe powietrze, a urok kwiatów aż onieśmiela. Niestety ten cudowny zapach nie idzie w parze ze smakiem kwiatów, są one gorzko-kwaśne, ale jadalne.
Jak można kreatywnie wykorzystać kwiaty bzu w kuchni?
Kwiatami bzu możemy dekorować sałatki, ciasta czy desery. Przyrządza się z nich napary, syropy, aromatyzuje się nimi cukier lub ocet. Możemy również zatopić kwiaty w wodzie i zamrozić. Dzięki temu przechowamy na jakiś czas kwiaty, a woda schłodzona takim lodem będzie orzeźwiającym wspomnieniem maja.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Przepis jest banalnie prosty, wystarczy wrzucić do dzbanka lub karafki plasterki limony, liście mięty, dodać miód, zalać wodą i wymieszać.
- Odstawiam napój na godzinę, najlepiej do lodówki aby przeszedł smakami.
- Tuż przed podaniem wrzucamy kwiatowe kostki lodu. W tym przypadku kostki lodu z kwiatkami bzu.
- Orzeźwienie gwarantowane!
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- W ten sam sposób możesz zamrozić inne jadalne kwiaty.
- Jadalne kwiaty to między innymi fiołki, bratki, róże, nagietki, stokrotki,
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.