Pyszna lemoniada - orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu. Kwiatowe kostki lodu
Czy wiesz, że kwiaty lilaka, potocznie nazywanego bzem są jadalne?
Bez lilak - kwitnące krzewy bzu zwiastują nadejście pełni wiosny. Ich odurzający zapach przeszywa majowe powietrze, a urok kwiatów aż onieśmiela. Niestety ten cudowny zapach nie idzie w parze ze smakiem kwiatów, są one gorzko-kwaśne, ale jadalne.
Jak można kreatywnie wykorzystać kwiaty bzu w kuchni?
Kwiatami bzu możemy dekorować sałatki, ciasta czy desery. Przyrządza się z nich napary, syropy, aromatyzuje się nimi cukier lub ocet. Możemy również zatopić kwiaty w wodzie i zamrozić. Dzięki temu przechowamy na jakiś czas kwiaty, a woda schłodzona takim lodem będzie orzeźwiającym wspomnieniem maja.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/05/woda-z-lodem-i-bzem.jpg)
SKŁADNIKI
- 1 l wody mineralnej
- 1 limonka
- 1 łyżka miodu
- garść listków mięty
- szklanka kostek lodu z kwiatami bzu
WYKONANIE
- Przepis jest banalnie prosty, wystarczy wrzucić do dzbanka lub karafki plasterki limony, liście mięty, dodać miód, zalać wodą i wymieszać.
- Odstawiam napój na godzinę, najlepiej do lodówki aby przeszedł smakami.
- Tuż przed podaniem wrzucamy kwiatowe kostki lodu. W tym przypadku kostki lodu z kwiatkami bzu.
- Orzeźwienie gwarantowane!
PORADY I WSKAZÓWKI
- W ten sam sposób możesz zamrozić inne jadalne kwiaty.
- Jadalne kwiaty to między innymi fiołki, bratki, róże, nagietki, stokrotki,
Tagi
limonkamiętamiódjadalne kwiatyprzepisy z kwiatamikwiatynapójwodalódlilakmajorzeźwieniewiosnakwiecieńZobacz również
Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy
![cukier-aromatyzowany-kwiatami-bzu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/05/cukier-aromatyzowany-bzem.jpg)
Sernik na zimno z ricotty i mascarpone z bratkami w brzozowej galaretce
![sernik-na-zimno-z-ricotty-i-mascarpone-z-bratkami-w-brzozowej-galaretce](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/Sernik-na-zimno-z-ricotta-mascarpone-sokiem-z-brzozy-i-bratkami.jpg)
Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment
![kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4176-960x1440.webp)
Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang
![nalesniki-ze-szparagami-i-pasta-paprykowa-gochujang](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A2640-scaled.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.