Kiszone rzodkiewki z imbirem, liściem limonki kafir i kurkumą - wyjątkowe azjatyckie nuty w domowych przetworach! Odkryj harmonię smaków i korzyści zdrowotne tych wyśmienitych kiszonek

Najzdrowsze i najsmaczniejsze kiszonki to te domowe. Mamy wówczas pewność, co jemy, a podczas procesu kiszenia możemy obserwować, wąchać i próbować warzywa na każdym etapie fermentacji.

Kiszone rzodkiewki z imbirem, liściem limonki kafir i kurkumą - wyjątkowe azjatyckie nuty w domowych przetworach! Odkryj harmonię smaków i korzyści zdrowotne tych wyśmienitych kiszonek

Przepis na kiszone rzodkiewki w wersji azjatyckiej pochodzi z książki Przepisy na szczęście autorstwa Mai Sobczak. Moja wersja kiszonki została nieco zmodyfikowana ze względu na brak niektórych składników. To zaproszenie do eksperymentowania i dostosowywania przepisu do dostępnych składników. Pozwól sobie na twórcze podejście i odkrywaj nowe, fascynujące smaki.

SKŁADNIKI

  • 1 - 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 l wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 liść limonki kafir
  • 2 - 3 plastry korzenia imbiru

WYKONANIE

  1. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól.
  2. Kiedy przestygnie do temperatury około 30°C, dodajemy miód, sos sojowy, ocet ryżowy i kurkumę.
  3. Mieszamy, aż miód się rozpuści.
  4. Rzodkiewki myjemy, obcinamy liście i układamy je w słoiku lub w glinianym naczyniu.
  5. Dodajemy ziarna pieprzu, listki limonki kafir i plastry imbiru.
  6. Zalewamy przygotowanym roztworem, aby całkowicie pokrył rzodkiewki.
  7. Obciążamy np. wyparzonym kamieniem i dokładnie zakręcamy słoik.
  8. Warto na początku raz na jakiś czas otworzyć słoik i wypuścić nagromadzone gazy. Jeśli nastąpi burzliwa fermentacja i obawiamy się wycieku zalewy, możemy się zabezpieczyć, stawiając słoik na talerzyku lub miseczce.
  9. Czas fermentacji trwa zwykle tydzień lub dwa. Można fermentować dłużej, nawet do 3 tygodni, w zależności od temperatury otoczenia i preferencji smakowych.
  10. Co kilka dni dobrze jest skosztować rzodkiewek, aby ocenić, czy stan ukiszenia nam odpowiada.
  11. Gdy osiągniemy pożądany smak, przenosimy słoik z kiszonką do lodówki.

Zobacz również

Dyniowe kimchi - koreańska kiszonka z dynią

dyniowe-kimchi

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Ocet jabłkowy z owocami i płatkami dzikiej róży

ocet-jablkowy-z-owocami-i-platkami-dzikiej-rozy

Domowe kiszonki które leczą

domowe-kiszonki-ktore-lecza

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.