Podstawowa różnica między sokiem owocowym a koktajlem dotyczy błonnika. Jeżeli zależy nam na napoju treściwym, bogatym w błonnik stawiamy na koktajl.
Czarne porzeczki to owoce, które zawierają duże ilości witamin, szczególnie C i PP. Korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu. W połączeniu z bananem, jogurtem, wodą kokosową otrzymamy przepyszny i zdrowy napój, który z powodzeniem zastąpi nam jeden z posiłków, np. drugie śniadanie.
Składniki
150 ml jogurtu naturalnego
2 daktyle bez pestki
150 g czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
1 dojrzały banan
kilka listków mięty
garść kostek lodu
200 ml wody kokosowej
Wykonanie
Banana obieramy ze skórki, wkładamy do blendera, dodajemy, odszypułkowane porzeczki, jogurt, daktyle, mięte i kostki lodu. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy wodę kokosową i powtórnie miksujemy dosłownie kilka sekund.
Smacznego i na zdrowie!
Piękny kolor…
A w środku samo dobro! 🙂
Dobro i … pyszno 😉
Wspaniały napój!
🙂 Polecam, jest bardzo smaczny 🙂
przepiękne zdjęcia <3
Dziękuję bardzo 🙂 <3