Jogurtowe babeczki, muffiny z czarnymi porzeczkami i miętą

Miękkie i puszyste jogurtowe muffiny z czarnymi porzeczkami. Bardzo szybki do przygotowania deser, porzeczkowy w smaku, idealny do kawy

Smrodina, smrodynia, smrodyńki, to inne nazwy czarnej porzeczki. Świeże owoce są bardzo cierpkie i kwaskowate w smaku. Mi to nie przeszkadza, wręcz uwielbiam, ale wiem, że nie każdemu odpowiada ich smak.


Owoce czarnej porzeczki zyskują na smaku po obróbce termicznej, w sokach, dżemach, konfiturach czy właśnie, jako dodatek do ciast. Kto nie wierzy, niech spróbuje!

Delikatne jogurtowe babeczki dzięki owocom czarnej porzeczki nabierają charakteru i fajnego kwaskowatego posmaku. To ciasto możemy również upiec w większej blaszce, wówczas czas pieczenia wydłużamy do około 1 godziny.

Składniki

  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 320 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • czarna porzeczka - duża szklanka
  • cukier puder i kilka gałązek porzeczek do dekoracji
>WYKONANIE
  1. Za pomocą miksera mieszamy jajka z jogurtem, ekstraktem waniliowym i olejem.
  2. W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe, suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kardamon, dodajemy posiekaną miętę i łączymy delikatnie z masą jogurtową.
  3. Gotową mieszanką napełniamy foremki, na wierzch wykładamy owoce czarnej porzeczki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175°C (z termoobiegiem ) około 25 minut.
  4. Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami czarnych porzeczek.

Zobacz również

Wytrawne babeczki z dynią, szałwią, orzechami i pleśniowym serem

wytrawne-babeczki-z-dynia-szalwia-orzechami-i-plesniowym-serem

Domowa ice tea czyli orzeźwiająca mrożona herbata na lato

domowa-ice-tea-czyli-orzezwiajaca-mrozona-herbata-na-lato

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem

Pieczone w słoiku ciasto jogurtowe z borówkami

pieczone-w-sloiku-ciasto-jogurtowe-z-borowkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.