Miękkie i puszyste jogurtowe muffiny z czarnymi porzeczkami. Bardzo szybki do przygotowania deser, porzeczkowy w smaku, idealny do kawy
Smrodina, smrodynia, smrodyńki, to inne nazwy czarnej porzeczki. Świeże owoce są bardzo cierpkie i kwaskowate w smaku. Mi to nie przeszkadza, wręcz uwielbiam, ale wiem, że nie każdemu odpowiada ich smak.
Owoce czarnej porzeczki zyskują na smaku po obróbce termicznej, w sokach, dżemach, konfiturach czy właśnie, jako dodatek do ciast. Kto nie wierzy, niech spróbuje!
Delikatne jogurtowe babeczki dzięki owocom czarnej porzeczki nabierają charakteru i fajnego kwaskowatego posmaku. To ciasto możemy również upiec w większej blaszce, wówczas czas pieczenia wydłużamy do około 1 godziny.
Składniki
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju
- 3 jaja
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 320 g mąki
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
- 2 łyżki posiekanej mięty
- czarna porzeczka - duża szklanka
- cukier puder i kilka gałązek porzeczek do dekoracji
- Za pomocą miksera mieszamy jajka z jogurtem, ekstraktem waniliowym i olejem.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe, suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kardamon, dodajemy posiekaną miętę i łączymy delikatnie z masą jogurtową.
- Gotową mieszanką napełniamy foremki, na wierzch wykładamy owoce czarnej porzeczki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175°C (z termoobiegiem ) około 25 minut.
- Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami czarnych porzeczek.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.