Koktajl winogronowy ze szpinakiem, imbirem i wodą kokosową. Zielone koktajle i smoothies - winogrona, szpinak, imbir, woda kokosowa - superfood
Zielone koktajle i smoothies stały się nieodłączną częścią zdrowego trybu życia. Wśród nich wyróżnia się koktajl winogronowy, który nie tylko jest smaczny, ale również obfituje w witaminy i składniki mineralne.
Winogrona, znane od wieków jako skarby natury, kryją w sobie wiele tajemnic. Ale czy wiesz, że prawdziwa magia tkwi w ich pestkach? To właśnie one, często pomijane czynią winogrona prawdziwym superfood.
Koktajl winogronowy ze szpinakiem, imbirem i wodą kokosową to połączenie smaku i zdrowia. Łączy w sobie soczystość winogron z delikatnością szpinaku oraz pikantnością imbiru. Całość wieńczy orzeźwiająca woda kokosowa, tworząc wyjątkową, harmonijną miksturę.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/koktajl-winogrona-i-szpinak.jpg)
SKŁADNIKI na 1 - 2 porcje
- 1 - 2 kiście ciemnych winogron
- 5 g świeżego imbiru
- garść świeżych liści szpinaku
- 100 + 150 ml wody kokosowej
- 5 kostek lodu
WYKONANIE
- Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy.
- Imbir obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plastry
- Winogrona obrywamy z gałązek.
- Do kielicha miksującego wkładamy liście szpinaku, winogrona, plasterki imbiru i kostki lodu.
- Wlewamy 100 ml wody kokosowej.
- Całość miksujemy na gładki mus.
- Dolewamy pozostałe 150 ml wody kokosowej (lub więcej), 3 sekundy miksujemy i ... na zdrowie!
PORADY I WSKAZÓWKI
- Nie rezygnujcie z pestek winogron, to bardzo ważna część owocu. Owszem pestki zmieniają smak i konsystencję koktajlu, ale w pestkach winogron znajdują się polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne. Taniny zawarte w pestkach działają przeciwzapalnie, rozkurczowo i przeciwkrwotocznie - to tylko niektóre dobroczynne właściwości, jakie niesie ze sobą spożywanie winogron z pestkami.
- Po co dodaję kostki lodu do koktajlu? Żeby uzyskać gładki w konsystencji napój. Na początku miksowania wlewam niewielką ilość wody i kostki lodu. Dzięki temu uzyskuje dobrze zmiksowaną pulpę, którą w drugim etapie miksowania uzupełniam wodą.
Tagi
koktajlwinogronakokossmoothiezielone koktajlewoda kokosowaowocowy koktajljesieńwrzesieńpaździernikZobacz również
Słodko pikantny mus z winogron. Mostarda - wyśmienity dodatek do serów, pasztetów, mięs i pieczywa
![slodko-pikantny-mus-z-winogron-mostarda-wysmienity-dodatek-do-serow-pasztetow-mies-i-pieczywa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/10/IMG_1196-960x1440.webp)
Ser feta pieczony z winogronami, oliwą, miodem i ziołami
![ser-feta-pieczony-z-winogronami-oliwa-miodem-i-ziolami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3649-scaled.webp)
Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek
![naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/09/5X9A3066-scaled.webp)
Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?
![domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/09/ocet-winny-domowy-2-winogrona-w-durszlaku-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.