Koktajl winogronowy ze szpinakiem, imbirem i wodą kokosową. Zielone koktajle i smoothies - winogrona, szpinak, imbir, woda kokosowa - superfood

Zielone koktajle i smoothies stały się nieodłączną częścią zdrowego trybu życia. Wśród nich wyróżnia się koktajl winogronowy, który nie tylko jest smaczny, ale również obfituje w witaminy i składniki mineralne.

Winogrona, znane od wieków jako skarby natury, kryją w sobie wiele tajemnic. Ale czy wiesz, że prawdziwa magia tkwi w ich pestkach? To właśnie one, często pomijane czynią winogrona prawdziwym superfood.

Koktajl winogronowy ze szpinakiem, imbirem i wodą kokosową to połączenie smaku i zdrowia. Łączy w sobie soczystość winogron z delikatnością szpinaku oraz pikantnością imbiru. Całość wieńczy orzeźwiająca woda kokosowa, tworząc wyjątkową, harmonijną miksturę.


SKŁADNIKI na 1 - 2 porcje

  • 1 - 2 kiście ciemnych winogron
  • 5 g świeżego imbiru
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 100 + 150 ml wody kokosowej
  • 5 kostek lodu

WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy.
  2. Imbir obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plastry
  3. Winogrona obrywamy z gałązek.
  4. Do kielicha miksującego wkładamy liście szpinaku, winogrona, plasterki imbiru i kostki lodu.
  5. Wlewamy 100 ml wody kokosowej. 
  6. Całość miksujemy na gładki mus. 
  7. Dolewamy pozostałe 150 ml wody kokosowej (lub więcej), 3 sekundy miksujemy i ... na zdrowie!

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Nie rezygnujcie z pestek winogron, to bardzo ważna część owocu. Owszem pestki zmieniają smak i konsystencję koktajlu, ale w pestkach winogron znajdują się polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne. Taniny zawarte w pestkach działają przeciwzapalnie, rozkurczowo i przeciwkrwotocznie - to tylko niektóre dobroczynne właściwości, jakie niesie ze sobą spożywanie winogron z pestkami.
  • Po co dodaję kostki lodu do koktajlu? Żeby uzyskać gładki w konsystencji napój. Na początku miksowania wlewam niewielką ilość wody i kostki lodu. Dzięki temu uzyskuje dobrze zmiksowaną pulpę, którą w drugim etapie miksowania uzupełniam wodą.

Kategorie

Z KUCHNINapoje

Zobacz również

Słodko pikantny mus z winogron. Mostarda - wyśmienity dodatek do serów, pasztetów, mięs i pieczywa

slodko-pikantny-mus-z-winogron-mostarda-wysmienity-dodatek-do-serow-pasztetow-mies-i-pieczywa

Ser feta pieczony z winogronami, oliwą, miodem i ziołami

ser-feta-pieczony-z-winogronami-oliwa-miodem-i-ziolami

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.