Cukinie na jednej roślinie wytwarzają dwa rodzaje kwiatów - męskie i żeńskie. Bardzo łatwo odróżnić męskie kwiatostany od żeńskich, ponieważ męskie mają pręcik i cienką łodyżkę. Żeńskie zamiast łodyżki mają zalążki owoców.

Jedne i drugie kwiatostany są jadalne, ale kulinarnie wykorzystujemy męskie, pamiętając o tym, żeby nie zrywać wszystkich kwiatów z grządki. Część zostawiamy, aby pszczoły mogły zapalić żeńskie kwiatostany, z których to właśnie urosną cukinie.

SKŁADNIKI

10 - 12 sztuk kwiatów cukinii

250 g sera ricotta

50 g sera parmezan - parmigiano reggiano

1 jajko

garść świeżych liści bazylii

sól

pieprz

starta gałka muszkatołowa

dodatkowo - starty parmezan i oliwa z oliwek

WYKONANIE

W misce, widelcem delikatnie mieszamy ricottę, starty parmezan, jajko i posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałka muszkatołową.
Kwiatów nie myjemy, są bardzo delikatne. Usuwamy tylko z wewnątrz słupek, napełniamy przygotowaną masą, delikatnie zawijamy płatki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posypujemy startym parmezanem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy około 15 minut.
Faszerowane kwiaty cukinii serwujemy od razu, najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

Smacznego!

Zobacz również

Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem

faszerowane-plastry-cukinii-serkiem-ricotta-parmezanem-i-wedzonym-boczkiem

Pesto z czosnku niedźwiedziego z migdałami i pistacjami

pesto-z-czosnku-niedzwiedziego-z-migdalami-i-pistacjami

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

bruschetta-ze-szparagami-i-szparagowa-ricotta

Sernik na zimno z ricotty i mascarpone z bratkami w brzozowej galaretce

sernik-na-zimno-z-ricotty-i-mascarpone-z-bratkami-w-brzozowej-galaretce

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.