
Co zrobić z wyrośniętą cukinią? Czy taka duża jeszcze dobrze smakuje i czy nie będzie łykowata?
Nic w naszej kuchni nie powinno się zmarnować. Przerośniętą cukinię możemy pokroić w plastry, wydrążyć z nasion i włóknistego miąższu, nałożyć farsz i zapiec. Nasiona warto zasuszyć i na wiosnę wysiać w ogródku.
Składniki
Cukinia
250 g serka ricotta
50 g sera parmezan - Parmigiano Reggiano
1 jajko
2 plastry wędzonego boczku
garść świeżych liści bazylii
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
Wykonanie
Boczek kroimy w drobną kostkę.
W misce, widelcem delikatnie mieszamy serek ricotta, starty parmezan, jajko i posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałka muszkatołową.
Cukinię kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Wydrążamy ze środka nasiona z włóknistym miąższem. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy farszem z serka ricotta. Następnie posypujemy startym parmezanem, pokrojonym boczkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy około 15 - 20minut.
Faszerowane plastry cukinii serwujemy od razu, najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Smacznego!
Zobacz również
Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem

Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem

Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią

Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.