Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem

Jak faszerować dużą cukinię? Wydrążamy z pestek plastry cukinii, nadziewamy i zapiekamy.

Co zrobić z wyrośniętą cukinią? Czy taka duża jeszcze dobrze smakuje i czy nie będzie łykowata?


Nic w naszej kuchni nie powinno się marnować. Przerośniętą cukinię możemy pokroić w plastry, wydrążyć z nasion i włóknistego miąższu, nałożyć farsz i zapiec. Nasiona można zasuszyć i na wiosnę wysiać w ogródku.

Jeżeli skóra okaże się dla Was zbyt twarda, po prostu jej nie zjadajcie. Nie obierajcie jednak takiej twardej skóry do pieczenia. Dzięki niej będzie łatwiej wyciągać zapieczone plastry z piekarnika. Podobnie możemy zapiec plastry kabaczka, gdzie skóra bywa bardzo twarda.

SKŁADNIKI

  • cukinia
  • 250 g serka ricotta
  • 80 g sera parmezan lub innego*
  • 1 jajko
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

WYKONANIE

  1. Boczek kroimy w drobną kostkę.
  2. W misce, widelcem delikatnie mieszamy serek ricotta, 50 g startego drobno parmezanu, jajko i posiekane listki bazylii.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałka muszkatołową.
  4. Cukinię kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm.
  5. Wydrążamy ze środka nasiona z włóknistym miąższem.
  6. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy serowo jajecznym farszem.
  7. Następnie posypujemy pozostałym startym parmezanem, pokrojonym boczkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
  8. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy około 15 - 20 minut.
  9. Faszerowane plastry cukinii serwujemy od razu, najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

*Czym zastąpić parmezan, czyli włoski włoski twardy ser Parmigiano Reggiano? Najlepiej wybrać ser o podobnej strukturze lub przynajmniej o zbliżonej twardości. Dobrym wyborem będzie włoski ser Grana Padano, grecki Kefalotiri, litewski Džiugas lub nasz polski kruchy i aromatyczny z pikantną nutą Bursztyn.

Zobacz również

Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem

kwiaty-cukinii-z-ricotta-i-parmezanem

Kurczak w panko z cukinią, parmezanem i mozzarellą. Smażona i zapiekana pierś z kurczaka

kurczak-w-panko-z-cukinia-parmezanem-i-mozzarella-smazona-i-zapiekana-piers-z-kurczaka

Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem

mini-pizza-z-ricotta-szparagami-i-przepiorczym-jajem

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

bruschetta-ze-szparagami-i-szparagowa-ricotta

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.