Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem. Nadziewane kwiaty cukinii z piekarnika.
Cukinie na jednej roślinie wytwarzają dwa rodzaje kwiatów - męskie i żeńskie. Bardzo łatwo odróżnić męskie kwiatostany od żeńskich, ponieważ męskie mają pręcik i cienką łodyżkę. Żeńskie zamiast łodyżki mają zalążki owoców.
Jedne i drugie kwiatostany są jadalne, ale kulinarnie wykorzystujemy męskie, pamiętając o tym, żeby nie zrywać wszystkich kwiatów z grządki. Część zostawiamy, aby pszczoły mogły zapalić żeńskie kwiatostany, z których to właśnie urosną cukinie.
SKŁADNIKI
- 10 - 12 sztuk kwiatów cukinii
- 250 g sera ricotta
- 50 g sera parmezan - parmigiano reggiano
- 1 jajko
- garść świeżych liści bazylii
- sól
- pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- dodatkowo - starty parmezan i oliwa z oliwek
WYKONANIE
W misce, widelcem delikatnie mieszamy ricottę, starty parmezan, jajko i posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałka muszkatołową.
Kwiatów nie myjemy, są bardzo delikatne. Usuwamy tylko z wewnątrz słupek, napełniamy przygotowaną masą, delikatnie zawijamy płatki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posypujemy startym parmezanem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy około 15 minut.
Faszerowane kwiaty cukinii serwujemy od razu, najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.