Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem

Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem. Nadziewane kwiaty cukinii z piekarnika.

Cukinie na jednej roślinie wytwarzają dwa rodzaje kwiatów - męskie i żeńskie. Bardzo łatwo odróżnić męskie kwiatostany od żeńskich, ponieważ męskie mają pręcik i cienką łodyżkę. Żeńskie zamiast łodyżki mają zalążki owoców.

Jedne i drugie kwiatostany są jadalne, ale kulinarnie wykorzystujemy męskie, pamiętając o tym, żeby nie zrywać wszystkich kwiatów z grządki. Część zostawiamy, aby pszczoły mogły zapalić żeńskie kwiatostany, z których to właśnie urosną cukinie.


SKŁADNIKI

  • 10 - 12 sztuk kwiatów cukinii
  • 250 g sera ricotta
  • 50 g sera parmezan - parmigiano reggiano
  • 1 jajko
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • dodatkowo - starty parmezan i oliwa z oliwek

WYKONANIE

W misce, widelcem delikatnie mieszamy ricottę, starty parmezan, jajko i posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałka muszkatołową.
Kwiatów nie myjemy, są bardzo delikatne. Usuwamy tylko z wewnątrz słupek, napełniamy przygotowaną masą, delikatnie zawijamy płatki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posypujemy startym parmezanem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy około 15 minut.
Faszerowane kwiaty cukinii serwujemy od razu, najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

Smacznego!

Zobacz również

Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem

faszerowane-plastry-cukinii-serkiem-ricotta-parmezanem-i-wedzonym-boczkiem

Roladki z pieczonej papryki z serem feta, pietruszką i orzechami

roladki-z-pieczonej-papryki-z-serem-feta-pietruszka-i-orzechami

Pieczone w pomidorowej passacie białe papryki faszerowane mięsem i ryżem

pieczone-w-pomidorowej-passacie-biale-papryki-faszerowane-miesem-i-ryzem

Kurczak w panko z cukinią, parmezanem i mozzarellą. Smażona i zapiekana pierś z kurczaka

kurczak-w-panko-z-cukinia-parmezanem-i-mozzarella-smazona-i-zapiekana-piers-z-kurczaka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.