Doskonała galette z twarogiem, soczystym agrestem i delikatną nutą anyżu. Rustykalna tarta, wyjątkowy owocowy deser z delikatnym twarogowym ciastem. Spróbuj już dziś!

Czy korzystasz z porad zawartych w książkach kulinarnych? Warto czasami zastosować się do wskazówek mistrzów. Tajemnice smaku kryją się w drobnych szczegółach i małych trikach, dzięki którym przygotujemy ciasto o wyjątkowej strukturze i smaku.

Galette to placek z kruchego ciasta obłożony owocami i zapieczony w piekarniku. To pozornie zwykłe ciasto, ale nie do końca. Jego wyjątkowość odkryłam w książce Słodko Yotama Ottolenghi, w rozdziale poświęconym tarcie i tartaletkom. Ciasto na tartę z serem twarogowym dodaje mu aromatu, miękkości i kruchego charakteru.

Kolejnym istotnym elementem w przygotowaniu tej tarty jest mrożenie masła i mąki. To pozorny drobiazg, ale efekt końcowy... rewelacja! Po upieczeniu ciasto jest kruche i delikatnie się rozwarstwia. Warto korzystać z porad kulinarnych mistrzów, dzięki nim nasze domowe wypieki nabierają smaku i uroku.

Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu

SKŁADNIKI

Ciasto z twarogiem

  • 150 g masła
  • 200 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g twarogu
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka anyżu mielonego

Nadzienie

  • 50 g podłużnych biszkoptów z cukrem
  • 500 g agrestu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki anyżu mielonego

Glazura

  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru

WYKONANIE

Ciasto z twarogiem

  1. Masło kroimy na kostki o boku około 2 cm, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
  2. Do foliowej torebki wsypujemy mąkę, anyż, sól oraz proszek do pieczenia, również mrozimy przez godzinę.
  3. Po godzinie przekładamy zamrożone suche składniki do malaksera i miksujemy 30 sekund, dodajemy twaróg i miksujemy jeszcze około 20 sekund.
  4. Dorzucamy zamrożone kostki masła i miksujemy krótką chwilę, do uzyskania tzw. mokrego piasku.
  5. Dodajemy 2 łyżki śmietany kremówki oraz ocet jabłkowy i miksujemy, aż masa lekko zacznie się zbijać.
  6. Przekładamy ciasto na deskę i szybko zagniatamy.
  7. Owijamy folia spożywczą, spłaszczamy, tak aby uzyskać kształt dysku, wkładamy do lodówki na godzinę (ciasto może leżeć w lodówce do 2 dni).

Nadzienie

  1. Kruszymy w palcach biszkopty do miseczki, dodajemy cukier, anyż i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok.
  2. Włączamy piekarnik i nastawiamy grzanie na 200°C.
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy z folii i przekładamy na papier do pieczenia oprószony mąką.
  4. Ciasto wałkujemy przez folię, w której się chłodziło na krążek o średnicy około 40 cm.
  5. Na środek rozsypujemy pokruszone biszkopty, tworząc koło o średnicy około 25 cm.
  6. Na wierzch układamy oczyszczony i odszypułkowany agrest i zawijamy brzegi ciasta do góry.
  7. Robimy zakładki, tak aby zakryć część owoców.

Glazura

  1. Rozkłóconym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, posypujemy cukrem, przekładamy razem z papierem do pieczenia na blachę.
  2. Pieczemy około 40 minut, do czasu aż brzegi ciasta się zrumienią.
  3. Studzimy na kratce.

Zobacz również

Bułeczki drożdżowe z budyniem, agrestem i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-budyniem-agrestem-i-kruszonka

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Tarta z porzeczkowym kremem i bezą - Red Currant Curd

tarta-z-porzeczkowym-kremem-i-beza-red-currant-curd

Tort namiętności, czyli beza Pawłowej - Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują

tort-namietnosci-czyli-beza-pawlowej-pavlova-z-bita-smietana-jezynami-i-marakuja

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.