Dżem z aronii i gruszek - aronia i gruszka duet doskonały

Świeże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji.

Jak pozbyć się tej nieprzyjemnej goryczy z owoców aronii? Wystarczy je przed obróbką przemrozić.


Do przygotowania dżemu owoce aronii mrozimy przez 24 godziny, następnie wrzucamy nierozmrożone na syrop cukrowy i gotujemy. Dżem z aronii z gruszkami jest wyjątkowy w smaku, a dodatek soku z cytryny podkreśla jego walory smakowe.

Dżem możemy podawać do śniadaniowych bułeczek, do naleśników, ale również świetnie komponuje się ze smażonym lub grillowanym serem zamiast konfitury z żurawiny.

Składniki

1 kg aronii

1 kg gruszek

sok z 1 cytryny

300 g cukru

300 ml wody

Wykonanie

Z wody i cukru zagotowujemy syrop. Do syropu dodajemy mrożone owoce aronii i gotujemy na średnim ogniu 30 - 40 minut. Odstawiamy z palnika na około godzinę lub dwie. Ponownie zagotowujemy i dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plasterki gruszki, dolewamy sok z cytryny i gotujemy 30 - 40 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy.

Smacznego!

Zobacz również

Agrestowy dżem "GIN - TONIC"

agrestowy-dzem-gin-tonic

Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru

ekspresowa-konfitura-z-pomaranczy-marchwi-i-imbiru

Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem

dzem-truskawkowo-rabarbarowy-z-imbirem

Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami

karmelizowane-gruszki-i-zurawina-pod-chrupiaca-kruszonka-z-platkami-owsianymi-i-orzechami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.