Koktajl winogronowy ze szpinakiem, imbirem i wodą kokosową zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Zawarte w napoju winogrona doskonale wpływają na nasze zdrowie, jak również znakomicie działają na urodę.
Ale, uwaga! Nie rezygnujmy z pestek winogron, to bardzo ważna część owocu. Owszem pestki zmieniają smak i konsystencję koktajlu, ale w pestkach winogron znajdują się polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne. Taniny zawarte w pestkach działają przeciwzapalnie, rozkurczowo i przeciwkrwotocznie… To tylko niektóre dobroczynne właściwości, jakie niesie ze sobą spożywanie winogron z pestkami.
Składniki na 1 – 2 porcje
2 garści ciemnych winogron
5 g świeżego imbiru
garść świeżych liści szpinaku
100 + 150 ml wody kokosowej
5 kostek lodu
Wykonanie
Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy, imbir obieramy ze skórki. Do kielicha miksującego wkładamy liście szpinaku, winogrona, imbir, kostki lodu i wlewamy 100 ml wody kokosowej. Całość miksujemy na gładki koktajl. Dolewamy pozostałe 150 ml wody kokosowej, 3 sekundy miksujemy i … na zdrowie!