Pomidory, śliwki, cebula, przyprawy… domowy sos grillowy
Sos do BBQ czyli sos barbecue, czyli sos grillowy. Sosu używa się między innymi do marynowania mięsa na grill, również jako dodatek po ich upieczeniu. Najbardziej popularne danie z wykorzystaniem sosu to żeberka w sosie BBQ, które możemy upiec na grillu, a także w domu w piekarniku.
Co to jest BBQ? Zobacz, co naprawdę kryje się pod tym pojęciem.

Domowy sos BBQ z pomidorów i śliwek jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ilość soli, pieprzu czy pozostałych przypraw w przepisie to tylko inspiracja, doprawiamy sos według własnych preferencji smakowych.
Składniki
2 kg pomidorów
500 g śliwek węgierek
200 g czerwonej cebuli
1 łyżka oleju
100 g cukru brązowego (dark muskovado)
1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu Worcester
1 łyżka wędzonej suszonej papryki
2 łyżki musztardy Dijon
sól
pieprz
Wykonanie
Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć skórkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej partiami ponacinane pomidory, po około minucie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski z bardzo zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki przy okazji odkrawamy i pozbywamy się twardej szypułki.
Śliwki myjemy, obsuszamy i drylujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, obsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pomidory i śliwki, gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy według uznania. Całość miksujemy, przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego!