
Często pojawia się pytanie, do czego pasuje ajwar? Odpowiedź jest prosta - do bardzo wielu dań. Może być dodatkiem do grillowanych mięs i warzyw, możemy kłaść go na gorących grzankach, doskonale pasuje do hamburgerów. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Z tej porcji wychodzi około 500 ml ajwaru. To niewiele, więc warto zwielokrotnić składniki.
Składniki
1 kg czerwonej papryki
1 papryczka pepperoni
1 bakłażan
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu winnego
sól
pieprz
Wykonanie
Warzywa w całości pieczemy w piekarniku w temperaturze 240°C przez 45 minut. Upieczone warzywa przekładamy do szklanej misy i przykrywamy talerzem, aby się zaparzyły. Kiedy przestygną obieramy ze skórki, z papryk pozbywamy się nasion. Obrane warzywa kroimy w paski i przekładamy do głębokiej patelni lub garnka.
Na patelni, na oliwie chwilę smażymy pokrojone warzywa, dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Całość miksujemy, nie za długo, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Gotowy ajwar przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Smacznego!
Tagi
oliwapaprykaocet winnydomowe przetworybakłażanoberżynasospepperonisos warzywnydomowy sosoliwa z oliweksos paprykowykuchnia bałkańskaZobacz również
Sos z pieczonych pomidorów i warzyw - przetwory na zimę

Domowy sos pomidorowy ze śliwkami i przyprawami

Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką...

Marynowane nadziewane papryki z oliwkami

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.