Jesień już na dobre zagościła w naszych ogrodach. Z krzewu jeżyny udało mi się zebrać ostanie plony.
Co zrobić z tak małą ilością owoców?
Decyzja zapadła – gofry z mąki gryczanej z dodatkiem bitej śmietany i jeżyn.
Smakiem ostatnich w tym roku świeżych jeżyn żegnamy lato…
Z tego przepisu otrzymamy około 10 sztuk małych gofrów, ilość i wielkość zależy od gofrownicy.
Składniki
CIASTO
200 g mąki gryczanej
250 ml mleka
20 g masła – roztopionego, przestudzonego
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do smarowania gofrownicy – 2 łyżki oleju
DODATKI
200 ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
jeżyny – ilość wg uznania
Wykonanie
CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą za pomocą blenedera.
Rozgrzewamy gofrownicę.
Górną i dolną płytę gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek.
Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy – ilość zależy od wielkości gofrownicy – pieczemy do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekładamy na kratkę do przestygnięcia.
DODATKI
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Gofry podajemy z bitą śmietaną i dekorujemy jeżynami.
Smacznego!
gryczanych jeszcze nie robiłam 🙂
Są pyszne i zdrowe 🙂
Dobra zrobię ale przepis mnie nie przekonuje
Wiktor jadł i nie narzekał 😉 😉 😉