Suszone owoce pigwowca - do herbaty, do wody, do cold brew tea - domowe przetwory
Pigwa czy pigwowiec?
Pigwowiec japoński to ciernisty i pięknie kwitnący krzew. Owoce pigwowca są bardzo aromatyczne, kwaśne i twarde. Zawierają duże ilości witaminy C.
Z powodu swojej kwaśności owoce pigwowca nie za bardzo nadają się do bezpośredniego spożycia, za to są ideale na dżemy, galaretki i nalewki. Można je również suszyć i używać do herbaty zamiast cytryny.
Plasterki owoców pigwowca najlepiej suszyć w suszarce elektrycznej do grzybów, warzyw i owoców. Można je również wysuszyć w piekarniku.
Polecam również przepis na NALEWKĘ Z PIGWOWCA
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/10/Suszony-pigwowiec.jpg)
SKŁADNIKI
- owoce pigwowca – ilość dowolna
- suszarka elektryczna do warzyw, owoców, grzybów
WYKONANIE
- Owoce pigwowca myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na cienkie plasterki.
- Rozkładamy równomiernie na sitkach suszarki.
- Włączamy suszarkę i suszymy.
- Co jakiś czas warto zamieniać miejscami sitka, te z góry na dół i odwrotnie
- Wysuszone i przestudzone owoce przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Aby suszyć cienkie plasterki pigwowca w piekarniku, zaleca się używanie niskiej temperatury, aby zachować jak najwięcej smaku i składników odżywczych. Najlepiej jest ustawić temperaturę piekarnika na około 50-70°C. Suszenie może zająć od kilku do kilkunastu godzin, w zależności od grubości plasterków i wilgotności owoców. Pamiętaj, żeby regularnie sprawdzać stan suszenia, aby uniknąć przesuszenia.
Zobacz również
Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem
![konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_2182-960x1440.webp)
Marynowane rzodkiewki - pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska
![marynowane-rzodkiewki-pyszna-chrupiaca-i-pikantna-przekaska](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0176-2-960x1440.webp)
Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami
![nalewka-rabarbarowa-z-truskawkami-i-pomaranczami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A4912-595x893.webp)
OCTY - sekrety fermentacji i przepisy - Magdalena Mildner
![octy-sekrety-fermentacji-i-przepisy-magdalena-mildner](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A4891-2-595x893.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.