Domowa nalewka z owoców pigwowca według receptury Pana Hieronima Błażejaka. Domowe przetwory - pigwówka
Bywa, że pigwowiec i jego owoce mylnie nazywany jest pigwą.
Pigwowiec japoński to ciernisty i pięknie kwitnący krzew. Owoce pigwowca są bardzo aromatyczne, ale twarde i kwaśne. Zawierają duże ilości witaminy C. Z powodu swojej kwaśności nie nadają się do bezpośredniego spożycia, za to są ideale na dżemy, galaretki i nalewki. Można je również suszyć i używać do herbaty zamiast cytryny. Pigwa natomiast to drzewko o owocach zdecydowanie większych od pigwowca, które bardziej nadają się na dżemy niż nalewki.
Nalewka z pigwowca na początku ma jasna złocistą barwę, z czasem jednak ciemnieje, aż do koloru mocnej herbaty.
Polecam również suszony pigwowiec - świetny dodatek do gorących naparów z herbaty lub do Cold Brew Tee.

SKŁADNIKI
I Etap
- 1 kg owoców pigwowca (waga po oczyszczeniu, bez pestek)
- 500 g cukru
II Etap
- 1 l alkoholu 70%
- cynamon, wanilia, anyż - opcjonalnie, wg uznania
III Etap
- wódka 40%
WYKONANIE
I Etap
- Owoce pigwowca myjemy, kroimy na ósemki lub ćwiartki, usuwamy pestki, wkładamy do słoja lub gąsiora i zasypujemy cukrem.
- Odstawiamy do ciepłego pomieszczenia na 2 - 3 dni lub do czasu aż cukier się rozpuści.
- Kilka razy dziennie mocno potrząsamy słojem.
II Etap
- Kiedy cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok całość zalewamy alkoholem 70 %.
- Na tym etapie możemy dodać 1/3 gwiazdki anyżu, 1/3 laski wanilii, 1 cm laski cynamonu.
- Całość starannie mieszamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 miesiące (minimalnie na 3 miesiące, maksymalnie na 4).
III Etap
- Po 3 miesiącach zlewamy płyn z owoców, a te zalewamy ponownie 40 % wódką, tak aby je przykryła i ostawiamy na miesiąc.
- Po tym czasie otrzymamy nieco słabszą nalewkę, którą możemy regulować moc i smak pierwszego nastawu.
- Obie nalewki łączymy w związku z tym ze sobą według własnych smaków, oczywiście próbując cały czas czy smak nam odpowiada.
- Nalewkę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum pół roku, jednak z doświadczenia wiemy, że najsmaczniejsza jest po roku, im starsza tym lepsza.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Na zdjęciu nalewka dwuletnia, stąd ciemna barwa napitku.
- Nalewkę według przepisu Pana Hieronima Błażejaka przygotowujemy nieprzerwalnie i niezmiennie od 2011 roku.
- Przepis na nalewkę Pana Hieronima zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia - 10/2011
Tagi
cynamonprzetwory domowenalewkaowocelaska waniliipigwowiecpigwowiec japońskianyżz domowej spiżarnijesieńpaździernikZobacz również
Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem

Kandyzowane kumkwaty z miodem, cynamonem, anyżem i likierem pomarańczowym

Domowa nalewka z mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.