Domowa nalewka z owoców pigwowca według receptury Pana Hieronima Błażejaka. Domowe przetwory - pigwówka. Pigwa czy pigwowiec?

Jakie są różnice między pigwą a pigwowcem?

Pigwowiec i jego owoce są często mylone z pigwą, choć różnią się zarówno wielkością, jak i zastosowaniem. Pigwowiec japoński to ciernisty krzew o mniejszych, bardzo aromatycznych owocach, które są twarde i kwaśne, co sprawia, że nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale są doskonałe na dżemy, galaretki czy nalewki. Natomiast pigwa to drzewo, którego owoce są większe, bardziej miękkie, i zazwyczaj używane są do robienia dżemów. Obie rośliny mają swoje miejsce w kuchni, jednak owoce pigwowca są bardziej kwaśne i zawierają więcej witaminy C, co czyni je świetnym składnikiem na nalewki.

Jak zrobić nalewkę z pigwowca, aby miała głęboki aromat?

Nalewka z pigwowca początkowo ma jasną, złocistą barwę, która z czasem ciemnieje do koloru mocnej herbaty. W jej smaku czuć kwaskowość owoców oraz charakterystyczny aromat, który rozwija się z upływem czasu.


SKŁADNIKI

I Etap

  • 1 kg owoców pigwowca (waga po oczyszczeniu, bez pestek)
  • 500 g cukru

II Etap

  • 1 l alkoholu 70%
  • cynamon, wanilia, anyż - opcjonalnie, wg uznania

III Etap

  • wódka 40%

WYKONANIE

I Etap

  1. Owoce pigwowca umyj i osusz.
  2. Przekrój na ósemki lub ćwiartki, usuń pestki, wsyp do słoja lub gąsiora i zasyp cukrem.  
  3. Odstaw do ciepłego pomieszczenia na 2 - 3 dni lub do czasu aż cukier się rozpuści.
  4. Kilka razy dziennie mocno potrząśnij słojem.

II Etap

  1. Kiedy cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok całość zalej alkoholem 70 %.
  2. Na tym etapie możesz dodać 1/3 gwiazdki anyżu, 1/3 laski wanilii, 1 cm laski cynamonu.
  3. Całość starannie wymieszaj, szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 3 miesiące (minimalnie na 3 miesiące, maksymalnie na 4).

III Etap

  1. Po 3 miesiącach zlej płyn z owoców, a te zalej ponownie 40 % wódką, tak aby je przykryła i ostaw na miesiąc.
  2. Po tym czasie otrzymasz nieco słabszą nalewkę, którą możesz regulować moc i smak pierwszego nastawu.
  3. Obie nalewki połącz ze sobą według własnych smaków, oczywiście próbując cały czas czy smak Ci odpowiada.
  4. Nalewkę odstaw w chłodne miejsce na minimum pół roku, jednak z doświadczenia wiem, że najsmaczniejsza jest po roku, im starsza tym lepsza.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jak rozpoznać pigwowiec i pigwę? Pigwowiec japoński to krzew, który kwitnie na wiosnę i ma charakterystyczne, twarde, kwaśne owoce. Z kolei pigwa to drzewo o dużych, żółtych owocach, które są bardziej soczyste i nadają się do spożycia na surowo lub do przetworów.
  • Kiedy zrywać owoce pigwowca? Najlepszy czas na zbieranie owoców pigwowca przypada na wrzesień i październik, kiedy osiągają one pełnię smaku i aromatu.
  • Oprócz przygotowywania nalewek, pigwowiec świetnie sprawdzi się w dżemach i galaretkach. Owoce można też suszyć i dodawać do herbaty, by wzbogacić jej smak. Polecam przepis na suszony pigwowiec  - świetny dodatek do gorących naparów z herbaty lub do zimnych, czyli Cold Brew Tee.
  • Na zdjęciu nalewka dwuletnia, stąd ciemna barwa napitku.
  • Nalewkę według przepisu Pana Hieronima Błażejaka przygotowujemy co sezon, nieprzerwanie i niezmiennie od 2011 roku.
  • Przepis na nalewkę Pana Hieronima zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia - 10/2011

Zobacz również

Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem

nalewka-z-orzechow-wloskich-z-czerwonym-winem

Żurawinówka - domowa nalewka z żurawiny lub borówki brusznicy

zurawinowka-domowa-nalewka-z-zurawiny-lub-borowki-brusznicy

Tarninówka - domowa nalewka ze śliwy tarniny

tarninowka-domowa-nalewka-ze-sliwy-tarniny

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

sosnowka-domowa-nalewka-na-mlodych-pedach-sosny

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.