Suszone owoce pigwowca - do herbaty, do wody, do cold brew tea - domowe przetwory. Suszony pigwowiec japoński - suszone owoce. Pigwa czy pigwowiec?
Pigwa czy pigwowiec?
Pigwowiec japoński to ciernisty i pięknie kwitnący krzew. Owoce pigwowca są bardzo aromatyczne, kwaśne i twarde. Zawierają duże ilości witaminy C. Z powodu swojej kwaśności owoce pigwowca nie za bardzo nadają się do bezpośredniego spożycia, za to są ideale na dżemy, galaretki i nalewki. Można je również suszyć i używać do herbaty zamiast cytryny.
Jak najlepiej suszyć owoce pigwowca?
Suszenie plasterków pigwowca można przeprowadzić zarówno w suszarce do grzybów, warzyw i owoców, jak i w piekarniku. Suszarka elektryczna zapewnia równomierne suszenie, ale piekarnik jest równie skuteczny, jeśli preferujesz tę metodę. Owoce pigwowca, po wysuszeniu, doskonale sprawdzają się jako alternatywa dla cytryny do herbaty, nadając jej wyjątkowy aromat i wzbogacając smak.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Owoce pigwowca umyj i osusz.
- Przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na cienkie plasterki.
- Rozłóż plasterki pigwowca równomiernie na sitach suszarki lub blasze piekarnika.
- Susz w temperaturze (jeśli masz możliwość regulacji) około 50°C.
- Co jakiś zamieniaj miejscami sitka, te z góry na dół i odwrotnie.
- Wysuszone i przestudzone owoce przechowuj zamknięte w słoikach.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Czym różni się pigwa od pigwowca?
Pigwa i pigwowiec to różne owoce, choć często bywają mylone. Pigwa jest większa, ma słodko-kwaśny miąższ i nadaje się głównie do konfitur, pieczonych deserów i przetworów. Pigwowiec daje mniejsze, twardsze i bardziej aromatyczne owoce o wyraźnym, cytrusowym smaku. Doskonale sprawdzają się w nalewkach, syropach, herbacie czy suszu. Jeśli szukasz owoców intensywnie pachnących i nadających się do przyprawiania napojów i deserów, wybierz pigwowca.
Jak suszyć owoce pigwowca, żeby zachowały aromat?
Suszenie cienkich plasterków pigwowca w niskiej temperaturze (50 - 60°C) pozwala zachować ich intensywny smak i witaminę C. Proces może potrwać od kilku do kilkunastu godzin, wszystko zależy od grubości plasterków i soczystości owoców.
Do czego wykorzystać suszone owoce pigwowca?
Suszone plasterki pigwowca to świetny zamiennik cytryny w herbacie, dodają orzeźwiającego, cytrusowego charakteru. Można je też dorzucać do smoothie, lemoniad, kompotów, a nawet deserów i ciast. Po zmieleniu świetnie aromatyzują ciasto lub kruszonkę. Owoce pigwowca idealnie nadają się do przygotowania nalewki, ponieważ są aromatyczne i bogate w witaminę C. Polecam wypróbować przepis na domową nalewkę z pigwowca
Co to jest cold brew tea z pigwowcem?
Cold brew tea to herbata "parzona" na zimno. Liście herbaty (lub zioła) macerują się w chłodnej wodzie przez kilka godzin. Napój jest łagodniejszy, pozbawiony goryczy i idealny na gorące dni. Dodając do niego suszone plasterki pigwowca, zyskasz lekko cytrusowy, naturalnie orzeźwiający smak.
Jak przygotować cold brew tea z pigwowcem?
Do dzbanka z zimną wodą dodaj kilka plasterków suszonego pigwowca oraz liście ulubionej herbaty. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rano otrzymasz delikatny napój o złocistym kolorze i subtelnym aromacie, doskonały bez dodatku cukru.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.