
Pigwa czy pigwowiec?
Pigwowiec japoński to ciernisty i pięknie kwitnący krzew. Owoce pigwowca są bardzo aromatyczne, kwaśne i twarde. Zawierają duże ilości witaminy C. Z powodu swojej kwaśności nie nadają się do bezpośredniego spożycia, za to są ideale na dżemy, galaretki i nalewki. Można je również suszyć i używać do herbaty zamiast cytryny.
Plasterki owoców pigwowca najlepiej suszyć w suszarce elektrycznej do grzybów, warzyw i owoców. Można je również wysuszyć w piekarniku w temperaturze 100°C.
Polecam również przepis na NALEWKĘ Z PIGWOWCA
Składniki
suszarka elektryczna do warzyw, owoców, grzybów
owoce pigwowca – ilość dowolna
Wykonanie
Owoce pigwowca myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy równomiernie na sitkach suszarki.
Włączamy suszarkę i suszymy. Co jakiś czas warto zamieniać miejscami sitka, te z góry na dół i … odwrotnie
Wysuszone i przestudzone owoce przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach.
Smacznego!
Tagi
domowe przetworyzapasy na zimępigwowiec japońskiwitaminydo herbatysuszone owocezamiast cytrynywitamina cowoce na zimępigwaZobacz również
Ogórki kiszone - tradycyjny, prosty przepis

Koktajl szpinakowy z kumkwatami

Sos z pieczonych pomidorów i warzyw - przetwory na zimę

Papryka w marynacie - marynowane małe papryczki

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.