Suszone owoce pigwowca - do herbaty, do wody, do cold brew tea - domowe przetwory
Pigwa czy pigwowiec?
Pigwowiec japoński to ciernisty i pięknie kwitnący krzew. Owoce pigwowca są bardzo aromatyczne, kwaśne i twarde. Zawierają duże ilości witaminy C.
Z powodu swojej kwaśności owoce pigwowca nie za bardzo nadają się do bezpośredniego spożycia, za to są ideale na dżemy, galaretki i nalewki. Można je również suszyć i używać do herbaty zamiast cytryny.
Plasterki owoców pigwowca najlepiej suszyć w suszarce elektrycznej do grzybów, warzyw i owoców. Można je również wysuszyć w piekarniku.
Polecam również przepis na NALEWKĘ Z PIGWOWCA
SKŁADNIKI
- owoce pigwowca – ilość dowolna
- suszarka elektryczna do warzyw, owoców, grzybów
WYKONANIE
- Owoce pigwowca myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na cienkie plasterki.
- Rozkładamy równomiernie na sitkach suszarki.
- Włączamy suszarkę i suszymy.
- Co jakiś czas warto zamieniać miejscami sitka, te z góry na dół i odwrotnie
- Wysuszone i przestudzone owoce przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Aby suszyć cienkie plasterki pigwowca w piekarniku, zaleca się używanie niskiej temperatury, aby zachować jak najwięcej smaku i składników odżywczych. Najlepiej jest ustawić temperaturę piekarnika na około 50-70°C. Suszenie może zająć od kilku do kilkunastu godzin, w zależności od grubości plasterków i wilgotności owoców. Pamiętaj, żeby regularnie sprawdzać stan suszenia, aby uniknąć przesuszenia.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.