
Awokado z łososiem i jajkiem, czyli super dawka kwasów omega- 3 w jednym daniu.
Propozycja idealna na śniadanie - smacznie, zdrowo, szybko i łatwo. Włączamy piekarnik, nastawiamy wodę na herbatę, przekrawamy awokado, wymyjemy pestkę, faszerujemy i do piekarnika. W ciągu 15 minut, kiedy awokado się piecze zdążymy zaparzyć herbatę, przygotować mix sałat i sos, i ... już!
Jeszcze mały patent, aby awokado się nie przewracało, co grozi wypłynięciem żółtka najlepiej zapiekać je na blaszce do muffin odwróconej do góry dnem. Układamy połówki awokado między wypukłościami, sprawdzamy stabilność i do piekarnika.

Składniki dla 2 osób
1 duże awokado
2 jaja
2 plasterki wędzonego łososia
1 szalotka lub mała czerwona cebula
100 - 150 g mix sałat
SOS
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki miodu
sól , pieprz
Wykonanie
Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Jeżeli wgłębienie po pestce jest za małe, łyżeczką delikatnie je powiększamy. W każdej połówce wgłębienie obkładamy plasterkiem łososia formując dołek, do którego delikatnie wkładamy żółtko. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 12 - 15 minut.
Sałaty myjemy i suszymy, cebulę obieramy i kroimy cienko w piórka, wykładamy na talerze. Z oliwy, musztardy, miodu i soku z limonki przygotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczone awokado wykładamy na sałaty, całość polewamy sosem . Awokado serwujemy na ciepło.
Smacznego!
Tagi
sałatkałosośsałataawokadorybaprzepis na szybką sałatkęprzepis na szybkie śniadaniepomysł na śniadanieprzepis na zdrowe śniadaniekolorowe śniadaniejajkażółtkomix sałatZobacz również
Pieczony naleśnik czyli Dutch Baby

Mus z mango z orzechami nerkowca, jogurtem i quinoa

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

Grecka sałatka z truskawkami, sałatą i serem feta

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.