Awokado z łososiem i jajkiem, czyli super dawka kwasów omega- 3 w jednym daniu.

Propozycja idealna na śniadanie - smacznie, zdrowo, szybko i łatwo.  Włączamy piekarnik, nastawiamy wodę na herbatę, przekrawamy awokado, wymyjemy pestkę, faszerujemy  i do piekarnika. W ciągu 15 minut, kiedy awokado się piecze zdążymy zaparzyć herbatę, przygotować mix sałat i sos, i ... już!

Jeszcze mały patent, aby awokado się nie przewracało, co grozi wypłynięciem żółtka najlepiej zapiekać  je na blaszce do muffin odwróconej do góry dnem. Układamy połówki awokado między wypukłościami, sprawdzamy stabilność i do piekarnika.




Składniki dla 2 osób

1 duże awokado

2 jaja

2 plasterki wędzonego łososia

1 szalotka lub mała czerwona cebula

100 - 150 g mix sałat

SOS

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z limonki

1/2 łyżeczki musztardy

1/2 łyżeczki miodu

sól , pieprz

Wykonanie

Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Jeżeli wgłębienie po pestce jest za małe, łyżeczką delikatnie je powiększamy. W każdej połówce wgłębienie obkładamy plasterkiem łososia formując dołek, do którego delikatnie wkładamy żółtko. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 12 - 15 minut.

Sałaty myjemy i suszymy, cebulę obieramy i kroimy cienko w piórka, wykładamy na talerze. Z oliwy, musztardy, miodu i soku z limonki przygotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

Upieczone awokado wykładamy na sałaty, całość polewamy sosem . Awokado serwujemy na ciepło.

Smacznego!

Zobacz również

Pieczony naleśnik czyli Dutch Baby

pieczony-nalesnik-czyli-dutch-baby

Mus z mango z orzechami nerkowca, jogurtem i quinoa

mus-z-mango-z-orzechami-nerkowca-jogurtem-i-quinoa

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

pachnaca-pachnotka-salatka-z-pachnotka-ciecierzyca-pomidorkami-i-jajami-przepiorczymi

Grecka sałatka z truskawkami, sałatą i serem feta

grecka-salatka-z-truskawkami-salata-i-serem-feta

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.