Pączki na zakwasie, nie tylko w tłusty czwartek

Pączki nad pączkami, przepis od Moniki Waleckiej. Pączki na zakwasie na tłusty czwartek i na każdy inny dzień

Lutowa Piekarnia Amber i pączki Moniki Waleckiej. Kiedy pierwszy raz przeczytałam ten przepis, pogubiłam się. Pomyślałam, trochę to skomplikowane, ale tak szybko się nie poddam! Było warto bo - cytując Monikę:

"… z pierwszym gryzem planujemy już następny raz, kiedy zrobimy te i tylko te pączki"

Harmonogram na tłusty czwartek:

  1. Wtorek wieczór - dokarmianie zakwasu (odstawić na 12 godzin)*
  2. Środa rano - przygotować zaczyn i levain (odstawić na 8 godzin).
  3. Środa wieczór - przygotować ciasto właściwe (odstawić do lodówki na 12 godzin, na noc)
  4. Czwartek - Pączkowanie!

* Jeżeli masz świeży, silny zakwas możesz zacząć od środy.


SKŁADNIKI na 12 dużych pączków

Zakwas (12 godzin)

  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki wody

Zaczyn (8 godzin)

  • 1 kulka wielkości groszku świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550
  • 1/2 szklanki mleka

Levain - pszenny zakwas (8 godzin )

  • 1 łyżka pszennego zakwasu (dokarmionego co najmniej 12 godzin wcześniej)
  • 1/2 szklanki mąki typ 550
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto właściwe

  • zaczyn
  • levain
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki typ 550
  • 25 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 30 ml rumu
  • 3 żółtka
  • 6 g świeżych drożdży
  • 75 g masła

Dodatkowo

  • 1 l oleju
  • cukier puder
  • dżem lub konfitury do nadzienia (użyłam domowego dżemu z wiśni)

WYKONANIE

Zakwas

  1. Dokarmiamy zakwas.
  2. Nie miałam pszennego, więc do 1 łyżki żytniego zakwasu dodałam 2 łyżki pszennej mąki i 2 łyżki wody, wymieszałam, przykryłam gazą.
  3. Zakwas pozostawiamy na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Zaczyn

  1. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce na gładką masę, przykrywamy folią spożywczą.
  2. Odstawiamy do przefermentowania na minimum 8 godzin.

Levain

  1. Wszystkie składniki na levain mieszamy w drugiej miseczce na gładką masę.
  2. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przefermentowania na minimum 8 godzin.

Ciasto właściwe 

  1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy zaczyn i levian, świeże drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.
  2. Dodajemy mąkę, mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na około 30 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy do ciasta cukier puder, szczyptę soli, rum oraz żółtka.
  4. Wyrabiamy około 7 minut najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto ma stać się gładkie i zacząć odchodzić od ścianek miski.
  5. Z lodówki wyjmujemy masło, wkładamy je do woreczka i przy pomocy wałka rozbijamy do miękkości. Dzięki temu masło stanie się plastyczne, ale pozostanie zimne.
  6. Ubite masło kroimy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta.
  7. Na niskich obrotach wyrabiamy kolejne 7 minut, aż ciasto "wchłonie" masło.
  8. Na koniec wyrabiamy ciasto kilka minut na stolnicy, formujemy w kulę i przekładamy do natłuszczonej miski, którą przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 12 godzin (np. na całą noc).
  9. Po tym czasie wyjmujemy miskę z ciastem i pozostawiamy ją na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  10. Odtajałe ciasto dzielimy na 12 części, każdą formujemy w kulkę, układamy na desce podsypanej lekko mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 20 minut.
  11. Następnie każdą kulkę rozpłaszczamy, na środku kładziemy łyżeczkę nadzienia (dżemu), sklejamy brzegi i formujemy znowu kulkę.
  12. Układamy na przyprószonej mąką desce, lekko spłaszczamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około godzinę.
  13. W garnku podgrzewamy olej (około 175°C).
  14. Wyrośnięte pączki przekładamy ostrożnie na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron do momentu, aż będą złoto - brązowe.
  15. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  16. Kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem.

PORADY I WSKAZÓWKI

Zobacz również

Pączki Sopaipillas - chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki

paczki-sopaipillas-chrupiace-lekkie-i-pyszne-meksykanskie-paczki

Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha

cannoli-z-kremem-z-ricotty-z-japonska-herbata-matcha

Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy

chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy

Cynamonki z borówkami. Drożdżowe bułeczki z cynamonem i owocami

cynamonki-z-borowkami-drozdzowe-buleczki-z-cynamonem-i-owocami

Komentarze

Amber 2019-02-24 18:52:41

Wspaniale Ci się udały!
Wyglądają jak pączki-cud.

P.S. Jutro publikujemy te paczki w ramach naszej Piekarni. Jeżeli chcesz, to dołączę Cię do listy paczkujących.
Pozdrawiam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 12:24:37

Dziękuję Aniu 🙂 Bardzo chętnie, dzisiaj nadrobię zaległości 😉

Odpowiedz

marcepanowa kuchnia 2019-02-24 23:03:39

Muszą być pyszne ! Piękne zdjęcia ♥

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 12:47:18

Dziękuję ❤ Tak, były bardzo pyszne 🙂

Odpowiedz

margot 2019-02-25 20:40:36

Jak ślicznie nasmażyłaś te przepyszne pączki
Dziękuję za wspólny, choć wirtualny czas w kuchni

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 14:28:28

Wirtualne wspólne pączkowanie to świetny pomysł. Również dziękuję 🙂

Odpowiedz

Gucio 2019-02-25 20:57:21

Pączki wyglądają idealnie i zapewne smak też pozostawia wiele miłych wspomnień.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 14:22:15

o, tak... wiele miłych wspomnień 🙂

Odpowiedz

Saudyjskie Wielbłady 2019-02-25 23:50:34

Super wyszły te pączki :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 13:18:07

Olu to są pączki wybitne 🙂... ale Ty już o tym wiesz 😉

Odpowiedz

Dorota Owczarek 2019-02-26 10:43:31

Przecudne te pączki i przepyszne, dziękuje za wspólne pączkowanie 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 13:14:55

Tak, są przepyszne. Obiecałam rodzinie, że jeszcze raz w tym roku będą 😉

Odpowiedz

Kamila 2019-02-26 20:25:35

Wspaniałości!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 21:23:05

🙂

Odpowiedz

Ela 2019-02-27 09:10:06

Wspaniałe! Usmażyliśmy wyjątkowe pączki w Lutowej Piekarni.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-27 14:56:22

Taaak! Brawo my 😉

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2019-02-27 15:40:05

Pięknie Ci się udały!
Do zobaczenia przy kolejnym wypieku. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-28 01:11:37

Dziękuję i do następnego wypieku 🙂

Odpowiedz

Bernadeta 2021-02-03 17:55:04

Pięknie wyglądają. Myślałam ze zakwas to tylko do chleba a nie do słodkich wypieków.

Odpowiedz

Jagoda 2021-02-03 23:20:32

Zapraszam do nowej grupy gdzie można promowac swoje strony i blogi https://www.facebook.com/groups/2578124759169911

Odpowiedz

Asiek 2021-02-18 18:02:19

Hej! Zrobiłam podejście do tych pączków pierwszy raz. Mam zakwas, który zaczęłam hodować na samym początku lutego (młody, ale ciasto wyrosło super). Pierwszy raz robiłam zakwas i cokolwiek na zakwasie. Prawie do końca szło super, natłuściłam olejem papier do pieczenia pod wyrastające już nadziane kulki, oprószyłam też mąką. Trzymałam się proporcji, rodzaju mąki, etc. Wyszło mi 14 pączków z tego przepisu. ALE - nadziane pączki wyrastały 1,5h, niestety musiałam w międzyczasie coś ogarnąć i temp. oleju się stabilizowała długo (nie mam takiej wprawy w tym na płycie grzewczej). Wciąż chłodne pąki kleiły się mocno do papieru (ale odchodziły) niestety i urosły niewysokie, bardziej rozlane. Po odklejeniu już w ogóle oklapły, więc usmażyły się niektóre jak smaczne kapcie, bez obrączek oczywiście. Powstała fajna, chrupiąca skórka i ogólnie smak bardzo ciekawy, taki racuchowy jakby. Cóż poczyniłam nie tak? Jak to ulepszyć? Za długie wyrastanie, za dużo nadzienia, za mało podsypany papier.. Nie umiem w zakwas? Standardowe pączki z dobrego przepisu mi wychodzą, hm.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-02-19 20:09:01

Piekłam paczki wg tego przepisu już kilka razy i wszystko było dobrze. No może właśnie ostatnio mam problem z ustabilizowaniem temperatury oleju bo zmieniłam płytę grzewcza na indukcję i muszę się jej nauczyć. Nadziewam je domowym wiśniowym dżemem, więc pączki są ciężkie (może właśnie przez to też nie robi mi się biała obrączka?). Co jeszcze? W tym roku też zrobiłam 14 szt i uważam, że to dobra decyzja. Moje pączki wyrastają na desce oprószonej obficie mąką i się nie przyklejają. Dodatek drożdży do tych pączków tez powinien je stabilizować... Nie wiem, gdzie może być błąd, jedyne co do głowy mi przychodzi to ...czas. Czas na wyrastanie ciast na zakwasie, czy na drożdżach to czas orientacyjny. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Myślę, że była to chwila nieuwagi i następnym razem będzie lepiej 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.