Czekoladowe ciasteczka z pestkami dyni. Przepis Nigelli Lawson na szybkie i bardzo pyszne czekoladowe ciastka

Przepis na czekoladowe ciasteczka z pestkami dyni znalazłam w książce Nigelli Lawson "Przy moim stole". Ciasteczek nigdy za wiele, a te są wyśmienite. Sama Nigella napisała, że to chyba jej (na razie) ulubione.

Chciałam ciastka upiec natychmiast, wprowadziłam więc parę drobnych zmian. Nie miałam w domu cukru trzcinowego, ekstraktu z wanilii i czekolady w pastylkach. Dodałam więc cukier zwykły, cukier waniliowy i różne czekolady. Trafił się nawet kawałek gorzkiej czekolady z pomarańczami.


SKŁADNIKI

  • 75 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru lub ekstraktu waniliowego
  • 125 g mąki
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 50 g pestek dyni

WYKONANIE

  1. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę.
  2. Dodajemy jajo, wanilię i ucieramy, aż składniki się połączą. 
  3. W drugiej misce mieszamy widelcem lub rózgą mąkę, kakao, sodę i sól.
  4. Dodajemy stopniowo sypkie składniki do utartej masy, miksując na niskich obrotach.
  5. Czekoladę drobno siekamy.
  6. Mieszamy, już łyżką posiekaną czekoladę i pestki dyni z ciastem.
  7. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką kopczyki ciasta, nie rozpłaszczamy.
  8. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 10 - 12 minut, aż ciasteczka lekko zastygną i popękają na wierzchu.
  9. W środku będą całkiem miękkie, ale kiedy przestygną, stwardnieją.
  10. Po wyjęciu z piekarnika ciastka przekładamy na kratkę do przestygnięcia.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Nigella podpowiada, że to ciasto możesz wymieszać 3 dni wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem.
  • Nieupieczone ciastka, wyłożone w kopczyki na papierze możesz zamrozić.

Zobacz również

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello

Czekoladowe brownie z bakłażanem i chili według Jarzynovej

czekoladowe-brownie-z-baklazanem-i-chili-wedlug-jarzynovej

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.