Delikatne, puszyste, czekoladowe ciasto z nutą pomarańczy. Szybkie i łatwe ciasto czekoladowo pomarańczowe

Delikatne, puszyste, czekoladowe z nutą pomarańczowy. Takie jest to ciasto. Przepis od Żanety ( IG _zycieodkuchni), która napisała "... kawał kakaowej błogości, którą można odkrawać po plasterku. I tak jak lekko się zjada, tak szybko i lekko się robi". Po takiej rekomendacji długo się nie zastanawiałam i je upiekłam. Było łatwo, było szybko, ale przede wszystkim czekoladowo i pomarańczowo. Tak lubię!


SKŁADNIKI

  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 150 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jaja
  • sok i otarta skórka z 2 średniej wielkości pomarańczy

WYKONANIE

  1. Masło, cukier i syrop klonowy ucieramy na puszystą masę.
  2. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao i sodę.
  3. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  4. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z sokiem z pomarańczy oraz otartą skórkę pomarańczową.
  5. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o długości 20 cm tzw. keksówki.
  6. Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 - 50 minut.

Zobacz również

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

ciasto-czekoladowe-z-syropem-czekoladowym-sokolatopita

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.