
Delikatne, mięciutkie bananowe rogaliki z nadzieniem z jabłek i orzechów włoskich.
Przepis pochodzi z bloga Candy Company, a rogaliki upiekłam w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie.
Bardzo spodobał mi się pomysł wspólnego wypiekania, a przepis na rogaliki wyjątkowo przypadł mi do gustu ponieważ akurat wszystkie składniki miałam w domu.
Składniki
CIASTO
25 g świeżych drożdży
120 ml mleka
500 g mąki (plus dodatkowe 50 – 100 g jeśli zajdzie potrzeba)
50 g cukru kokosowego (lub innego)
2 jajka
170 g puree z banana (bez skórki – około 1,5 banana)
100 g rozpuszczonego masła
NADZIENIE
2-3 jabłka – 550 g (najlepsza szara reneta)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru kokosowego (lub innego)
szczypta cynamonu
50 g orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych
LUKIER
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki mleka
200 g cukru pudru
50 g orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych
Wykonanie
CIASTO
Z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na 15 minut, aż zapracuje. Do zaczynu dodajemy jajka, puree z banana, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto się połączy dodajemy masło i wyrabiamy ponownie przez około 15 minut, aż będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby możemy dosypać mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podrośnie. Następnie dzielimy ciasto na pół, z każdej porcji formujemy kule i wałkujemy na okręg o średnicy 25 cm. Placek ciasta nacinamy po przekątnej na 12 trójkątów, na każdy nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijamy rogaliki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy i od razu posypujemy orzechami.
NADZIENIE
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z masłem, cukrem , cynamonem i orzechami przez około 10 minut, aż jabłka lekko zmiękną.
LUKIER
Cukier, masło i mleko mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Lukier powinien być gęsty, ponieważ wykładamy go na gorące rogaliki i pod wpływem temperatury powinien rozlać się i stworzyć skorupkę. Kiedy lukier rozpłynie się na rogalach od razu posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Rogaliki u innych:
Dorcia w kuchni
Moje domowe kucharzenie
Słodko – słone
Moje Małe Czarowanie
Buszująca w kuchni
Tajemnice smaku
Kolorowy talerz
Jaśminowa kuchnia
Stare Gary
Ala piecze i gotuje
Matka Wariatka
Blon Dyśka
Piękne i pyszne rogale, fajnie się razem wypiekało znowu, dziękuję 🙂
Rogale były bardzo pyszne, a wspólne wypiekanie to fajna zabawa 🙂
Dziękuję za wspólne wypiekanie, piękne masz te rogale.
Dziękuję za wspólne pieczenie pysznych rogalików.