Kruche bułeczki scones z rabarbarem i różowym rabarbarowym lukrem. Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem na śniadanie lub deser
Jak szybko przygotować słodkie śniadaniowe bułeczki bez drożdży?
Popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki to pieczywo wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Są bardzo wszechstronne, idealne na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie.
Jak szybko przygotować efektowny różowy lukier, który doskonale pasuje do słodkich wypieków, takich jak śniadaniowe bułeczki scones?
Rabarbarowy lukier jest bardzo efektowny i aromatyczny, stanowiąc świetny dodatek do słodkich wypieków, który nadaje im smak i kolor. Delikatny różowy odcień lukru zawdzięczamy połączeniu cukru pudru z naturalnym barwnikiem z soku z rabarbaru. Lukier jest lekko kwaśny i doskonale komponuje się ze słodkimi śniadaniowymi bułeczkami scones.

SKŁADNIKI
Rabarbarowy lukier
Bułeczki scones
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
WYKONANIE
Rabarbarowy lukier
- Lukier przygotowujemy w dwóch etapach.
- Najpierw kroimy rabarbar ze skórką na małe kawałki, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
- Odstawiamy do przestudzenia i możemy zacząć przygotowanie scones.
- Kiedy bułki będą już upieczone i przestygną przecedzamy przez sitko sok z rabarbaru.
- Dodajemy 2 - 3 łyżki rabarbarowego soku do cukru pudru, mieszamy i polewamy bułki.
Bułeczki scones
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą.
- Masło pokrój na kawałki i wymieszaj z mąką.
- Możesz masło połączyć z mąką używając noża, robota lub rozetrzeć w dłoniach.
- Dodaj skórkę cytrynową, wymieszaj.
- Jaja lekko ubij ze śmietaną i dodaj do mąki, wymieszaj i zagnieć, aż ciasto się połączy (będzie trochę lepkie).
- Obrany ze skórki rabarbar pokrój na małe kawałki lub kostkę (zależy jak grube są łodygi).
- Kawałki rabarbaru wgnieć w ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm.
- Podziel na 8 kawałków (trójkątów, jak pizzę) i przenieś je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 20 minut na złoty kolor.
- Kiedy przestygną polej rabarbarowym lukrem.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Czy mogę użyć do przygotowania bułek innej mąki niż orkiszowa?
Tak, do przygotowania scones możesz użyć klasycznej mąki pszennej tortowej (typ 450 lub 500). Mąka orkiszowa nadaje jednak delikatnie orzechowy smak i bardziej kruchą strukturę.
Jak uzyskać różowy lukier z rabarbaru?
Aby uzyskać intensywnie różowy lukier, gotuj rabarbar razem ze skórką, to właśnie ona odpowiada za ten różowy kolor. Po ugotowaniu wystarczy odcedzić sok i wymieszać go z cukrem pudrem.
Czym zastąpić śmietanę lub jogurt w cieście na scones?
Śmietanę lub jogurt możesz zastąpić maślanką albo kefirem. Najlepiej, by nabiał był gęsty i lekko kwaśny, co sprawi, że ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.
Jak przechowywać scones, żeby nie straciły kruchości?
Bułeczki najlepiej smakują świeże, ale można je przechować w zamkniętym pojemniku przez 1 - 2 dni. Przed podaniem można je krótko podgrzać w piekarniku, by odzyskały świeżość.
Czy scones z rabarbarem można mrozić?
Tak, zarówno surowe ciasto (pokrojone w trójkąty), jak i upieczone bułeczki można zamrozić. Surowe piecz bez rozmrażania, wydłużając czas pieczenia o 2 - 3 minuty.
Inspiracja
Inspiracja z książki Aromen Feuerwerk Kathariny Kullmer
Konesso 2019-05-16 15:21:40
Rabarbarowy lukier brzmi naprawdę świetnie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-05-17 11:03:04
... i smakuje, i wygląda 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.