
Świeże owoce truskawek są smaczne, lekkie i zdrowe. Najlepsze, najbardziej soczyste i pyszne są polskie truskawki, więc warto korzystać z sezonu, póki trwa.
Moja propozycja na truskawki w miodzie z truskawkowym jogurtem z siemieniem lnianym możemy podać na deser, ale to również pomysł na idealne śniadanie. Do dzieła!
Składniki
400 g truskawek
20 g miodu
10 ml soku z limony
200 g jogurtu naturalnego
20 g złotego siemienia lnianego
2 słoiki o pojemności 370 ml , u mnie słoiki WECK
Wykonanie
200 g truskawek, jogurt i siemię lniane miksujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Pozostałe truskawki kroimy na kawałki, mieszamy z miodem i sokiem z limony.
Na dwie dwóch słoiczków lub szklanek rozkładamy truskawki z miodem, na to wylewamy zmiksowany jogurt z truskawkami i siemieniem lnianym. Na wierzchu możemy wyłożyć kilka świeżych truskawek i obsypać siemieniem lnianym.
Smacznego!
Zdrowo i smacznie, tak lubimy najbardziej!