![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/tarta-jezynowa-595x858.jpg)
Tarta na spodzie z orzechów laskowych z przepysznym kremem czekoladowo jeżynowym. Deser wegański, bezglutenowy i chciałabym napisać, że bez białego cukru, ale nie tym razem. Czekolada, której użyłam do kremu miała cukier w składzie. Jeżeli chcecie wyeliminować cukier biały całkowicie z tego przepisu, wystarczy tylko zamienić czekoladę na taką bez cukru.
* Ilość agaru zależy od zaleceń producenta.
SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 36 x 11 cm
SPÓD
200 g orzechów laskowych
30 g wiórków kokosowych
8 - 10 sztuk daktyli bez pestek
30 g oleju kokosowego
szczypta soli
KREM CZEKOLADOWO JEŻYNOWY
300 g jeżyn (około 200 ml po przetarciu)
200 ml mleka kokosowego (najlepiej gęstego)
100 g gorzkiej czekolady 70%
1 łyżeczka ciemnego kakao
2 - 3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka agar*
DODATKI
świeże jeżyny
jadalne kwiaty (u mnie begonie)
listki mięty
starty orzech laskowy
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/tarta-jezynowo-czekoladowa-595x858.jpg)
WYKONANIE
SPÓD
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15 minut. Orzechy laskowe, wiórki kokosowe i sól miksujemy na grube okruchy. Następnie dodajemy miękkie i odsączone daktyle i ponownie miksujemy, aż uzyskamy lepką masę. Na sam koniec dodajemy olej kokosowy, ponownie miksujemy i tak przygotowana masą wykładamy spód foremki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy przez 10 - 15 minut, na złoty kolor. Pilnujemy, żeby boki się nie przypiekły. W razie konieczności po 5 minutach możemy całość przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce.
KREM CZEKOLADOWO JEŻYNOWY
Jeżyny krótko miksujemy i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. W rondelku podgrzewamy na wolnym ogniu uzyskana pulpę z jeżyn, mleko kokosowe i agar. Gotujemy przez około 5 minut, cały czas mieszając, najlepiej małą rózgą. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, kakao i mieszamy do czasu rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodajemy syrop klonowy, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Jeżeli masa nie będzie idealnie aksamitna, możemy od razu przetrzeć ją przez sito. Masę wylewamy na przestudzony spód orzechowy i odstawiamy do przestygnięcia.
TARTA
Przestudzoną tartę przechowujemy w lodówce, przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami, jadalnymi kwiatami, miętą.
Smacznego!
Tagi
jeżynyczekoladadaktylewiórki kokosoweolej kokosowyjadalne kwiatyowocekwiatyorzechy laskowebezglutenoweciasto bezglutenowekwiaty w kuchniowoce latadeser wegańskiciemna czekoladaagardeser bezglutenowywegańskieZobacz również
Deser kawowo czekoladowy na kokosowym mleku
![deser-kawowo-czekoladowy-na-kokosowym-mleku](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/10/deser-kawowo-czekoladowe-z-agar-595x858.jpg)
Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim mlekiem
![serniczki-z-czekoladowymi-kukurydzianymi-platkami-i-slodkim-zageszczonym-mlekiem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/mini-serniczki-z-jezynami-595x858.jpg)
Piernikowa pizza z serkiem ricotta, owocami i miodem
![piernikowa-pizza-z-serkiem-ricotta-owocami-i-miodem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/piernikowa-pizza-595x858.jpg)
Ekspresowy deser - mango - marakuja - mleko kokosowe - agar
![ekspresowy-deser-mango-marakuja-mleko-kokosowe-agar](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/deser-marakuja-mango-agar-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.