Grillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z miodową ricottą oraz z dodatkiem tymianku i pieprzu. Jest  to szybki, łatwy i wyjątkowo smaczny letni deser. Ser ricotta możemy zastąpić waniliowymi lodami , które również możemy skropić miodem i posypać tymiankiem i pieprzem.

Składniki

8 brzoskwiń

6 łyżek płynnego miodu

kilka gałązek tymianku

250 g serka ricotta

1/2 łyżeczki ziaren kolorowego lub czarnego pieprzu

Wykonanie

Pieprz wrzucamy do moździerza i tłuczemy na grube kawałki.

Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Połówki owoców układamy skórką do dołu  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy 3 łyżkami miodu, posypujemy połową porcji tymianku i świeżo tłuczonego pieprzu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 15 - 20 minut, aż owoce puszczą lekko sok.

Ser ricotta mieszamy z 1 łyżką miodu. Upieczone brzoskwinie podajemy z miodową ricottą, całość polewamy miodem i posypujemy pozostałymi listkami tymianku i pieprzem.

Smacznego!

Polecam również podobny deser Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem

*Inspiracja - „Aromen Feuerwerk” Kathariny Küllmer

** Miseczki z Pracowni Kasi

Zobacz również

Melon z czerwonym pieprzem, tymiankiem w winie z miodem

melon-z-czerwonym-pieprzem-tymiankiem-w-winie-z-miodem

Piernikowa pizza z serkiem ricotta, owocami i miodem

piernikowa-pizza-z-serkiem-ricotta-owocami-i-miodem

Koszyczki z ciasta filo z borówkami i fioletowym kremem z mascarpone i ricotty, szybki i pyszny deser

koszyczki-z-ciasta-filo-z-borowkami-i-fioletowym-kremem-z-mascarpone-i-ricotty-szybki-i-pyszny-deser

Truskawki w cynamonowych koszyczkach z ciasta filo

truskawki-w-cynamonowych-koszyczkach-z-filo-z-mascarpone-i-ricotta-szybki-i-pyszny-deser

Komentarze

CookUp 2019-09-19 21:02:49

Tylko kilka składników, a każdy z nich jest wyrazisty w smaku i jednocześnie doskonale uzupełnia inne. Świetna kompozycja, na którą zdecydowanie mamy ochotę i oczywiście świetny blog, na którym inspirujesz! Będziemy wracać z przyjemnością!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-19 23:54:07

Bardzo mi miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.