Z tego przepisu możemy również przygotować sernik w jednej większej foremce, wówczas proponuję wydłużyć czas pieczenia do około 45 - 50 minut.

Płatki kukurydziane to świetny pomysł na spód do sernika. Żeby wzbogacić smak zwykłych płatków warto zmieszać je z gorzką czekoladą. Wykorzystałam już tak przygotowane płatki w przepisie na Pieczony puszysty sernik z borówkami .  Płatki wszystkim posmakowały, więc  pomyślałam,  że do tych serniczków też na dno dam kukurydziane płatki.  

Masa sernikowa jednak ta ten deser jest nieco rzadsza i płatki ślicznie wypłynęły na wierzch...  Na szczęście serniki na tym nic nie straciły, wręcz przeciwnie...


Składniki na około 20 -24 babeczki

CZEKOLADOWE PŁATKI KUKURDZIANE

100 g płatków kukurydzianych

50 g gorzkiej czekolady 70%

SERNIK

500 g twarogu półtłustego 3 krotnie zmielonego lub "z wiaderka"

3 jaja

300 g mleka zagęszczonego (skondensowanego) słodzonego

DODATKI

owoce, np. jeżyny lub frużelina z owoców - przepis - Sernik z frużeliną

Wykonanie

CZEKOLADOWE PŁATKI KUKURYDZIANE

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej, zdejmujemy z palnika. Do rozpuszczonej, gorącej czekolady dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i wykładamy warstwę na papier do pieczenia. Odstawiamy na bok, aż płatki w czekoladzie przestygną.

SERNICZKI

Płatki  kukurydziane w czekoladzie delikatnie kruszmy (rozdzielamy) na dno foremek do babeczek. Możemy część odłożyć do dekoracji lub do schrupania.

Wszystkie składniki na masę serową miksujemy, jak najkrócej na jednolitą masę. Wylewamy całość na płatki kukurydziane do wysokości 2/3 foremek i pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez około 15 - 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po przestudzeniu serniczki podajemy z pozostałymi, chrupiącymi płatkami i świeżymi owocami.

Smacznego!

Zobacz również

Puszysty sernik z borówkami pieczony na bezglutenowym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady

pieczony-puszysty-sernik-z-borowkami-na-bezglutenowym-spodzie-z-platkow-kukurydzianych-i-czekolady

Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie - tarta wegańska i bezglutenowa

tarta-czekoladowo-jezynowa-na-orzechowym-spodzie-tarta-weganska-i-bezglutenowa

Sernik na zimno z borówkami i mango, przekładany szpinakowym ciastem

sernik-na-zimno-z-borowkami-i-mango-przekladany-szpinakowym-ciastem

Serniczki makowe w słoiku z pysznym jeżynowym sosem

serniczki-makowe-w-sloiku-z-pysznym-jezynowym-sosem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.