Dyniowy jesienny deser - mus z dyni, pomarańczy i mascarpone z jeżynowym kisielem. Pyszny deser z dyni, pomarańczy i mascarpone

Mus z dyni i pomarańczy z jeżynowym kisielem to deser, który możemy przygotowywać praktycznie przez cały rok. Kiedy jest sezon na dynie wyszukuję te najsmaczniejsze, których nie można kupić poza sezonem, zapiekam w kawałkach, obieram ze skóry i mrożę. Potem wystarczy tylko rozmrozić i mamy bazę do deseru, do sernika, do zupy, do… to już zależy od naszej wyobraźni.


SKŁADNIKI

MUS Z DYNI I POMARAŃCZY

  • 500 g purée z pieczonej dyni ( w tym przypadku dynia Nelson, ale może być inna)
  • 2 duże pomarańcze
  • 5 g świeżego tartego imbiru
  • 50 g cukru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarna z 1/2 laski wanilii
  • 10 g żelatyny
  • 250 g mascarpone

JEŻYNOWY KISIEL

  • 200 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • dodatkowo w sezonie garść świeżych jeżyn

WYKONANIE

MUS Z DYNI I POMARAŃCZY

  1. Żelatynę zalewamy w małej miseczce zimną  wodą do przykrycia (około 40 ml) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
  2. Pomarańcze obieramy ze skórki przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
  3. Pomarańcze razem ze startym imbirem miksujemy na mus.
  4. Do rondelka przekładamy purée z dyni, mus z pomarańczy z imbirem, cukier, szczyptę cynamonu, ekstrakt z wanilii, podgrzewamy cały czas mieszając.
  5. Gorący mus odstawiamy z palnika, dodajemy masę z żelatyny i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
  6. Kiedy masa dyniowa trochę przestygnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy lub miksujemy.
  7. Przelewamy do szklanek do 1/3 wysokości i chłodzimy w lodówce.

JEŻYNOWY KISIEL

  1. Skrobię ziemniaczaną mieszamy w kubeczku z  50 ml soku z pomarańczy.
  2. Jeżyny, cukier, cynamon, pozostały sok z pomarańczy podgrzewamy gotujemy 2 - 3 minuty.
  3. Dodajemy rozpuszczoną w soku skrobię ziemniaczaną, mieszamy, kiedy masa zmieni się w kisiel zdejmujemy z palnika i studzimy.
  4. Na przestudzony mus dyniowo pomarańczowy wykładamy jeżynowy kisiel. 
  5. W sezonie deser możemy obłożyć dodatkowo świeżymi jeżynami.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Purée z dyni - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 - 40 minut  lub do miękkości.  Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
  • Owocowy kisiel możemy przygotować również z innych owoców,takich jak jagody, borówki czy maliny.

Zobacz również

Sernik dyniowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze

sernik-dyniowy-z-czekolada-i-konfitowanymi-pomaranczami-w-cukrze

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Chrupiące dyniowe placki z czosnkiem i imbirem

chrupiace-dyniowe-placki-z-czosnkiem-i-imbirem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.