
Figowego szaleństwa ciąg dalszy. Bo, jak tu nie szaleć, kiedy jest na nie sezon i cena przystępna. Dojrzałe, świeże figi są bardzo delikatne i niestety szybko sie psują, warto więc nacieszyć się tym smacznym owocem.
Ta sałatka jest wyjątkowo prosta i szybka. Składa sie z kilku składników i można ją przygotować w 10 minut.
Składniki
150 g mozzarella mini
100 g suszona, cienko krojona wędlina, u mnie suszony karczek
100 g rukola
3 świeże figi
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka octu balsamicznego gęstego
1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
sól
pieprz
garść orzechów włoskich (mogą być karmelizowane)
Wykonanie
Umyte i wysuszone liście rukoli rozkładamy na dużym półmisku. Figi kroimy na ćwiartki, mozzarellę odsączamy z zalewy. Na liściach rukoli układamy figi, mozzarellę, pomarszczone kawałki suszonej wędliny. Całość solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i octem. Na koniec posypujemy orzechami, czarnuszką i polewamy (cienką strużką) gęstym octem balsamicznym.
Smacznego!
O matko! Aż mi ślinka pociekła. Wszystkie składniki uwielbiam!
Jak mi miło 🙂