Jesienne bruschetty, czyli chrupiące grzanki z bagietki z kremowym serkiem i smażonymi grzybami

Grzanki z pieczywa z różnymi dodatkami to jedno z moich ulubionych dań. Często kiedy mam kilkudniowe pieczywo, robię grzanki, albo na patelni, albo w piekarniku, albo bez tłuszczu opiekam w tosterze. Dzięki temu mogę odświeżyć pieczywo i przygotować pyszną przekąskę.


Takie grzanki to również świetny pomysł na ekspresowe danie, by podjąć nimi niespodziewanych gości. Bruschetta, czyli grzanka z leśnymi grzybami to danie raczej sezonowe, co nie znaczy, że nie możemy spróbować podgrzybków zastąpić np. boczniakami lub pieczarkami.

SKŁADNIKI

  • bagietka, ciabatta lub kilka bułek
  • 250 g świeżych grzybów leśnych, u mnie podgrzybki
  • 1 łyżeczka masła
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku do grzybów  + 1/2 ząbka czosnku do ricotty
  • 250 g serka ricotta
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • łyżka posiekanych ziół  (pietruszka, szczypiorek)
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Czosnek obieramy, grzyby czyścimy, wszystko kroimy w cienkie plasterki.
  2. Na patelni podgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy i masło, krótko podsmażamy czosnek. Uważamy aby czosnku nie przypalić, gdyż stanie się gorzki.
  3. Patelnię odstawiamy z ognia i zdejmujemy z niej plasterki czosnku.
  4. Wracamy z patelnią na palnik, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, cały czas mieszając, aż sos spod grzybów odpowiednio się zredukuje.
  5. Pod koniec grzyby solimy i pieprzymy, oraz dodajemy usmażony wcześniej czosnek. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
  6. W misce mieszamy widelcem ser ricotta z otartą skórką cytrynową, zmiażdżonym lub startym na tarce czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Pieczywo kroimy na kromki i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące. Możemy pieczywo podpiec również w opiekaczu do tostów, wtedy już bez oliwy.
  8. Na grzanki kładziemy ser ricotta, a na wierzch usmażone grzyby.
  9. Całość skrapiamy oliwą i obsypujemy świeżymi ziołami.   

Zobacz również

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

bruschetta-ze-szparagami-i-szparagowa-ricotta

Komentarze

Magda 2023-08-08 20:15:01

Ale to dobrze wygląda! Ja mimo sierpnia już przechodzę trochę w jesienny tryb, częściej jem ciepłe kanapki,zupy itp. Tostera z ariete już nawet nie chowam :D Teraz zostaje czekać na grzyby

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-08-09 14:13:02

Zrobiło się zimne lato, więc pewnie organizm domaga się rozgrzewki 😉

Odpowiedz

Roksana 2023-10-18 18:32:28

O, u mnie toster moderna :) A grzanki uwielbiam przez cały rok. Muszę koniecznie wypróbować teraz z grzybami, bo mam dość sporo uzbieranych

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-10-20 14:17:13

Będzie pysznie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.