Jesienne bruschetty, czyli chrupiące grzanki z bagietki z kremowym serkiem i smażonymi grzybami
Grzanki z pieczywa z różnymi dodatkami to jedno z moich ulubionych dań. Często kiedy mam kilkudniowe pieczywo, robię grzanki, albo na patelni, albo w piekarniku, albo bez tłuszczu opiekam w tosterze. Dzięki temu mogę odświeżyć pieczywo i przygotować pyszną przekąskę.

Takie grzanki to również świetny pomysł na ekspresowe danie, by podjąć nimi niespodziewanych gości. Bruschetta, czyli grzanka z leśnymi grzybami to danie raczej sezonowe, co nie znaczy, że nie możemy spróbować podgrzybków zastąpić np. boczniakami lub pieczarkami.
SKŁADNIKI
- bagietka, ciabatta lub kilka bułek
- 250 g świeżych grzybów leśnych, u mnie podgrzybki
- 1 łyżeczka masła
- oliwa
- 1 ząbek czosnku do grzybów + 1/2 ząbka czosnku do ricotty
- 250 g serka ricotta
- skórka otarta z 1 cytryny
- łyżka posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek)
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Czosnek obieramy, grzyby czyścimy, wszystko kroimy w cienkie plasterki.
- Na patelni podgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy i masło, krótko podsmażamy czosnek. Uważamy aby czosnku nie przypalić, gdyż stanie się gorzki.
- Patelnię odstawiamy z ognia i zdejmujemy z niej plasterki czosnku.
- Wracamy z patelnią na palnik, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, cały czas mieszając, aż sos spod grzybów odpowiednio się zredukuje.
- Pod koniec grzyby solimy i pieprzymy, oraz dodajemy usmażony wcześniej czosnek. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
- W misce mieszamy widelcem ser ricotta z otartą skórką cytrynową, zmiażdżonym lub startym na tarce czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Pieczywo kroimy na kromki i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące. Możemy pieczywo podpiec również w opiekaczu do tostów, wtedy już bez oliwy.
- Na grzanki kładziemy ser ricotta, a na wierzch usmażone grzyby.
- Całość skrapiamy oliwą i obsypujemy świeżymi ziołami.
Tagi
grzybyprzekąskaricottapieczywoszczypiorekpietruszkapodgrzybkiciabattagrzankibruschettasezon na grzybychlebbagietkaZobacz również
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

Magda 2023-08-08 20:15:01
Ale to dobrze wygląda! Ja mimo sierpnia już przechodzę trochę w jesienny tryb, częściej jem ciepłe kanapki,zupy itp. Tostera z ariete już nawet nie chowam :D Teraz zostaje czekać na grzyby
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-08-09 14:13:02
Zrobiło się zimne lato, więc pewnie organizm domaga się rozgrzewki 😉
Odpowiedz
Roksana 2023-10-18 18:32:28
O, u mnie toster moderna :) A grzanki uwielbiam przez cały rok. Muszę koniecznie wypróbować teraz z grzybami, bo mam dość sporo uzbieranych
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-10-20 14:17:13
Będzie pysznie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.