Domowe przetwory - kiszonki. Cytryny kiszone w morskiej soli z dodatkiem rozmarynu i chili
Kiszenie cytryn to wyjątkowo proste zadanie. Nacinamy owoce, faszerujemy solą, upychamy ciasno w słoiku i zalewamy sokiem z cytryny. Czekamy 3 tygodnie i mamy wyjątkowy dodatek do potraw.
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny?
Kiszone cytryny nadają potrawom świeży cytrusowy smak i aromat. Najczęściej dodaję je do tagine (tażin,tadżin, tajine ), wyjątkowo poprawiają smak gulaszu mięsnego, jak i wegetariańskiego. Są wyśmienitym dodatkiem do sałatek, dressingów, a nawet do deserów. Zwykle dodaję je z umiarem, dosłownie kawałek, gdyż kiszone cytryny są bardzo aromatyczne i charakterystyczne w smaku.
SKŁADNIKI
- 6 cytryn
- sok z około 6 cytryn
- 6 łyżek soli morskiej
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 - 6 plasterków świeżej chili (wg uznania)
- oliwa z oliwek
WYKONANIE
- Cytryny starannie szorujemy (możemy dodatkowo wyparzyć), nacinamy z góry na krzyż, ale nie przecinamy do końca.
- Każdą cytrynę faszerujemy 1 łyżką soli morskiej i układamy ciasno w wyparzonym słoiku.
- Dodajemy rozmaryn i chili, całość zalewamy sokiem z cytryny, tak aby owoce były przykryte płynem.
- Słoik zakręcamy i dostawiamy na około 3 tygodnie.
- Po tym czasie, cytryny przechowujemy w lodówce.
- Możemy po ukiszeniu dodatkowo cytryny zakonserwować, zalewając łyżką oliwy z oliwek.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.