
Przygotowanie granoli w domu jest bardzo łatwe i szybkie. Pozwala kontrolować zarówno ilość cukru, jak i jakość mieszanych składników. Możemy dodać płatki czy orzechy, które lubimy, a które, w przypadku alergii pokarmowych nam nie zaszkodzą. Suszone figi i miód sprawią, że dodatek białego cukru stanie się zbędny.
Polecam również przepis na jabłkową granolę lub granolę z kakao.
Składniki
300 g pieczonej dyni*
2 łyżki oleju z pestek winogron
100 g suszonych fig
1 łyżka miodu
sok i otarta skórka z cytryny
400 g płatków zbożowych (owsianych, żytnich, orkiszowych)
1 łyżeczka cynamonu
50 g siemienia lnianego
100 g posiekanych grubo orzechów (nerkowce, migdały, orzechy laskowe...)
Wykonanie
W dużej misce mieszamy płatki zbożowe, siemię lniane, cynamon, posiekane orzechy i otartą skórkę cytrynową.
Figi kroimy na kawałki, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. Upieczoną dynię, namoczone w soku z cytryny figi, olej z pestek winogron i miód miksujemy na purée. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszankę na granolę rozkładamy na przygotowana blaszkę. Pieczemy około 30 - 45 minut. Co 10 minut całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
Studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po ostudzeniu kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja.
Smacznego!
*Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 - 40 minut lub do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki.
Tagi
dyniacynamonmigdałyfigimiódsiemię lnianepłatki owsianegranolana śniadaniepłatki zbożowezdrowe śniadaniesuszone owocedomowa granoladyniowaz dyniąsuszone figiwiem co jemZobacz również
Jabłkowa granola z żurawiną, orzechami...

Nocna owsianka z siemieniem lnianym, masłem orzechowym, kakao ...

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

Nocna owsianka na soku jabłkowym z rabarbarem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.