Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem - Cranberry Scones

Kruche bułeczki z żurawiną i żurawinowym lukrem. Łatwe, pyszne i szybkie w przygotowaniu słodkie bułki. Angielskie Cranberry Scones na śniadanie lub deser.

Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki. Podaje się je do popołudniowej herbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je przekrojone na pół i posmarowane z dżemem. Te z dodatkiem owoców i z lukrem to już deser kompletny.

W przepisie na cranberry scones żurawinę przemyciłam dwa razy, suszoną dodałam do środka, a liofilizowaną w proszku do lukru. Przepis jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania.

Kruche bułeczki żurawinowe

SKŁADNIKI na 8 bułek

SCONES

  • 250 g mąki tortowej orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • 150 g serka mascarpone
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 20 g miodu
  • 1 jajko - żółtko i białko osobno

LUKIER ŻURAWINOWY

  • 100 g cukru pudru
  • 5 -10 g sproszkowanej żurawiny liofilizowanej
  • 2 - 3 łyżki wody

WYKONANIE

SCONES

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  2. Do mąki dodajemy masło pokrojone na kawałki i rozcieramy je w palcach razem z mąką.
  3. Białko lekko ubijamy, mieszamy z miodem i serkiem mascarpone.
  4. Mieszaninę dodajemy do mąki i zagniatamy, aż składniki się połączą.
  5. Dosypujemy żurawinę z orzechami i jeszcze raz zagniatamy.
  6. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm.
  7. Kroimy na 8 kawałków (jak pizzę) i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  
  8. Smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 15 - 20 minut na złoty kolor.
  9. Kiedy lekko przestygną polewamy żurawinowym lukrem.

LUKIER ŻURAWINOWY

  1. Cukier puder mieszamy  ze sproszkowaną żurawiną liofilizowaną.
  2. Dolewamy stopniowo wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucieramy, do uzyskania gładkiej konsystencji.  
  3. Gotowym lukrem polewamy lekko przestudzone bułeczki.

Zobacz również

Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem

orkiszowe-buleczki-scones-z-rabarbarem-i-rabarbarowym-lukrem

Trufle czekoladowe z żurawiną - domowe słodycze

trufle-czekoladowe-z-zurawina

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie

slodkie-drozdzowe-bulki-do-odrywania-pieczone-w-mlecznym-sosie

Komentarze

Magdalena 2019-12-16 20:31:52

coś pysznego!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-17 10:46:34

🙂

Odpowiedz

spektrumsmaku.pl 2020-10-15 10:12:05

Wyglądają obłędnie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-10-16 11:47:23

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.