Gęsina z warzywami gotowana wolno i w niskiej temperaturze to mój plan na święta.  Zostałam szczęśliwą posiadaczką wolnowaru Crock-Pot®, więc przeprowadzę przedświąteczną próbę na piersi z gęsi. W święta chciałabym przygotować nogi z gęsi, zrobię je w taki sam sposób, jedynie wydłużę o około godzinę czas gotowania.


Dlaczego wybrałam Crock-Pot®?

Bardzo długo zastanawiałam się nad tym, czy jest mi potrzebny kolejny sprzęt w kuchni.  Jednak za namową koleżanki, która od kilku lat korzysta z wolnowaru (Olu, dziękuję) zdecydowałam się i ja na to urządzenie.

Długo zastanawiałam się na wyborem modelu, zdecydowałam się na Crock-Pot® 5,7l z kamionkową misą sterowany elektronicznie.  Wybrałam ten model przede wszystkim ze względu na pojemność i jakość naczynia.  Często gotuję dla 5 - 6 osób, więc pojemność  5,7 litra jest dla mnie idealna. Ceramiczno kamionkowe naczynie jest łatwe w czyszczeniu, można w nim zapiekać  dania w piekarniku, a postawione z potrawą bezpośrednio na stole wygląda elegancko i stylowo.

Wolnowar Crock-Pot®  jest łatwy w obsłudze, cyfrowy panel sterowania (z dwoma poziomami temperatury i funkcją podgrzewania) zapewni zawsze ciepły i gotowy do podania posiłek. Wbudowany timer zatrzymuje gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować potrawę gorącą i gotową do spożycia.
Inne informacje dotyczące parametrów wolnowaru, można znaleźć na stronie polskiego dystrybutora Crock-Pot®.
Więcej na temat wolnego gotowania - slow cooking - wolniej znaczy smaczniej -  znajdziecie również na blogu Cztery Fajery.

Zabieramy się więc do wolnowarzenia, święta tuż, tuż:

SKŁADNIKI

2 piersi z gęsi

1 pomarańcza, obrana i pokrojona na kawałki

1 kg ziemniaki nieobranych z cienką skórką

300 g marchewki, obrane i pokrojone na kawałki

 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na kawałki

2 gałązki rozmarynu

sól

pieprz

1 łyżka miód

1 łyżka sosu sojowy

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu

2 duże ząbki czosnku  -starty na tarce

10 g świeżego imbiru - starty na tarce


WYKONANIE

Jeżeli kupiliśmy tak, jak ja pierś razem z kością, wycinamy najpierw kość, a następnie dzielimy pierś na pół.  Kości możemy wykorzystać do bulionu*. Piersi obkrawamy z nadmiaru tłustej skóry. Skórę na piersi nacinamy "w kratkę", kładziemy na zimnej patelni od strony skóry i włączamy palnik. Smażymy na wolnym ogniu, aż tłuszcz sie wytopi, a skóra lekko zrumieni. W trakcie wytapiania łyżką odlewamy wytopiony tłuszcz z patelni do miseczki. Część tłuszczu wykorzystamy do dania, resztę łączymy z pokrojonymi ścinkami skóry i wytapiamy na gęsi smalec. Piersi zdejmujemy z patelni.

W miseczce mieszamy miód, sos sojowy, cynamon, kardamon, starty czosnek i imbir i 2 łyżki gęsiego wytopionego tłuszczu. Do dużej miski wrzucamy ziemniaki, marchewkę i cebulę, dodajemy piersi. Całość obtaczamy przygotowanym sosem miodowo - sojowym, solimy i pieprzymy.


W misie wolnowaru  Crock-Pot® układamy warzywa, dodajemy kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu a na wierzch kładziemy gęsinę. Ustawiamy czas gotowania na około 5 -6 h na poziomie LOW. Po 5 godzinach sprawdzamy danie, jeżeli warzywa i mięso są jeszcze nie gotowe wydłużamy czas gotowania.  Kiedy potrawa będzie gotowa wyjmujemy piersi na półmisek i odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęły. Następnie kroimy na cienkie plastry i podajemy z warzywami  z wolnowaru. Jeżeli chcemy żeby skórka była złocista i chrupiąca, przed krojeniem możemy przez chwilę podsmażyć piersi  na patelni, na gęsim tłuszczu od strony skóry. 


Smacznego!

* Wieczorem, kiedy naczynie po gęsinie i warzywach było już puste wrzuciłam do niego kości z piersi, warzywa, zalałam wodą i ustawiłam czas gotowania na 7 godzin na poziomie LOW. Rano czekał na mnie w kuchni przepyszny gorący rosół.

Wpis powstał we współpracy z Crock Pot

Zobacz również

Tarta z kapustą z grzybami zapiekana w cieście filo

tarta-z-kapusta-z-grzybami-zapiekana-w-ciescie-filo

Szybka zupa kalafiorowa z cytryną i curry

szybka-zupa-kalafiorowa-z-cytryna-i-curry

Zakwas z buraczków czerwonych - zakwas na barszcz

zakwas-z-buraczkow-czerwonych-zakwas-na-barszcz

Zioła Szwedzkie - wielowiekowa sprawdzona receptura

ziola-szwedzkie-wielowiekowa-sprawdzona-receptura

Komentarze

Biała 2019-12-20 12:07:19

Zaintrygował mnie przepis ale chyba bardziej to urzędzie przykuło moją uwagę. Szkoda że list do Mikołaja napisałam tak szybko 😀

Odpowiedz

Biała 2019-12-20 12:09:31

I tak wychodzi jak się korzysta z podpowiedz zamiast urządzenia wyszedł urząd 😂😂😂😂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 23:48:54

też dobrze ;-D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 23:48:34

Może Mikołaj jeszcze nie zdążył zrealizować życzeń z listu? 😉

Odpowiedz

anonim 2019-12-20 14:38:20

Danie wygląda bardzo apetycznie . Urządzenie znajdzie się na liście do zakupów w niedalekiej przyszłości. Czekam na więcej przepisów na potrawy z tego produktu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 23:51:44

Pracuję nad tym 🙂

Odpowiedz

TOlinka 2019-12-20 18:11:27

Wow wygląda niesamowicie! Dobry pomysł z tym wolnowarem, chyba zainwestuję w taki sprzęt :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 23:47:04

Codziennie testuję to urządzenie...za jakiś czas służę opinią 😉

Odpowiedz

Hubert J. 2019-12-23 09:59:53

Nigdy nie podchodziłem do przygotowywania gęsiny, ale teraz nie wydaje mi się to takie trudne. Może czas się przełamać i wprowadzić do kuchni jakiś powiew świeżości?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.