Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Herbata po turecku

KOMENTARZE

Jak zaparzyć herbatę po turecku?

Turcy stworzyli swój własny rytuał parzenia i picia herbaty. Napój ten stał się symbolem gościnności, podawanym do każdego posiłku i przy każdej okazji. W Turcji bardzo popularnym miejscem spotkań towarzyskich, jak i biznesowych są właśnie herbaciarnie.

Do parzenia herbaty po turecku służy specjalny podwójny imbryczek, çaydanlık, a gotowy napar serwuje się w uroczych małych szklaneczkach w kształcie tulipana.


Turecki çaydanlık składa się z dwóch imbryczków, dolnego, większego na wodę i górnego, mniejszego na esencję herbacianą. Turecka herbata to czarna herbata uprawiana w rejonie Rize. To faworyt wśród tureckich herbat, jest delikatna, słodkawa, można się nią delektować przez cały dzień. Ja zaparzyłam "Caykur Rize Turist Cayi", liście tej herbaty pochodzą z samego czubka krzewu herbacianego, bez pączka i poddawane są rozdrobnieniu, aby zwiększyć walory herbaty w czasie parzenia.


Jak zaparzyć herbatę po turecku?

Do dolnego imbryczka wlewamy wodę, natomiast do górnego wsypujemy około 3 łyżek stołowych czarnej herbaty liściastej. Gatunki herbat możemy mieszać lub dorzucać do liści ulubione dodatki, takie, jak mięta, kardamon, cynamon, goździki, suszone owoce lub kwiaty. Mały czajniczek ustawiamy na większym i całość podgrzewamy na małym ogniu. Gotujemy około 15 minut, w tym czasie para wodna ogrzewa susz herbaciany, który delikatnie się praży wydzielając coraz bardziej intensywny aromat.
Po 15 minutach wodą z dolnego imbryczka zalewamy podgrzane liście. Uzupełniamy wodę w dolnym naczyniu i ponownie ustawiamy mniejszy czajniczek na większym. Teraz gotujemy całość na średnim ogniu do czasu, aż woda w dolnym imbryczku zacznie wrzeć. Zmniejszamy moc palnika do małego i gotujemy kolejne 15 - 20 minut. Po tym czasie listki herbaty powinny opaść na dno.

Zaparzoną esencję wlewamy przez sitko do 1/3 lub 1/4 wysokości szklaneczek, następnie uzupełniamy gorącą wodą. Turcy bardzo lubią słodkie herbaty i według ich przepisu należy dodać 2 kostki cukru na szklaneczkę napoju. Do herbaty polecam migdałowe ciasteczka kavala.

Smacznego!

Imbryczek, szklaneczki, herbaty znajdziecie w Tureckim Sklepie. Polecam dodatkowo filmik instruktażowy "parzenie herbaty po turecku".

Kategorie

Napoje

Zobacz również

Herbata  - Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie!   

herbata-odkryj-prawdziwy-smak-najszlachetniejszego-napoju-na-swiecie

Kruche herbaciane ciasteczka z rooibos, pomarańczami i czekoladą

kruche-herbaciane-ciasteczka-z-rooibos-pomaranczami-i-czekolada

Botaniczne eliksiry - ziołowe napary, magiczne herbaty i ogniste trunki

botaniczne-eliksiry-ziolowe-napary-magiczne-herbaty-i-ogniste-trunki

Yotam Ottolenghi KOJĄCO

yotam-ottolenghi-kojaco

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-01-08 19:21:19

Moja herbatka właśnie się parzy :) Tym razem Mevlana - jest super

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-08 20:07:02

Mevlana... jak tylko nadarzy się okazja, chętnie spróbuję 🙂

Odpowiedz

Marzena 2020-01-09 11:52:48

Kiedyś w domu mojej babci tak się parzyło herbatę. Z Turcji przywiozłam szklaneczki. Muszę tylko czajnik z imbrykiem sobie sprawić. W Turcji herbata smakuje wyjątkowo ☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-09 14:55:32

Ten czajniczek jest bardzo praktyczny bo pasuje również do kuchenek indukcyjnych.

Odpowiedz

Aneta 2020-01-08 19:31:17

Piłam tę herbatę, rzeczywiście smakuje inaczej niż nasza.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-08 20:04:39

Tak parzona herbata jest wyjątkowa! Póki co parzyłam jeden rodzaj herbaty, ale w najbliższej przyszłości mam ochotę popróbować innych.

Odpowiedz

Simona 2020-01-08 19:33:37

Kocham różne herbaty więc dziękuję Ci za owy post :D Na pewno skorzystam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-08 20:05:38

Polecam, sama jestem pod wrażeniem, jak sposób parzenia wpływa na smak herbaty 🙂

Odpowiedz

Ania 2020-01-08 21:43:26

Bardzo lubię Turcką herbatę bo kilka rady miałam okazję ja pić będąc w Turcji. Niestety nie znam tajemnicy parzenia tego cudownego napoju ale może przy następnych wakacjach w Turcji poproszę o szkolenie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-08 23:22:28

Może to śmieszne, ale będąc w Turcji też nie poznałam tajemnicy parzenia herbaty... czyli wszystko przed nami!

Odpowiedz

Papierowa Łowczyni 2020-01-08 19:56:03

zawsze jak oglądam tureckie seriale zastanawiałam się czym się ona różni od naszej i jak ją zrobić. Dzięki Twojemu wpisowi moja ciekawość została nasycona i już wszystko wiem. Chyba spróbuję ją zrobić.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-08 19:59:12

Miałam podobnie, nie bardzo wiedziałam po co aż dwa imbryczki 😉 a herbata jest bardzo pyszna!

Odpowiedz

Justyna Borucka 2020-01-08 20:15:57

Bardzo ciekawy wpis, jestem pod wrażeniem ile cennych informacji. Może dzięki tej recepturze przekonam się do herbaty :) zajrzałam na stronkę i imbryczek chętnie bym przygarnęła :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-08 23:30:33

Do czarnej herbaty właśnie przekonałam się po zaparzeniu po turecku... a imbryczek, jest cudny. Nie chowam go, zdobi moją kuchnie 😉

Odpowiedz

Anna 2020-01-08 20:43:27

Dla mnie turecka herbata jest za słodka...Cukier zabija mi smak herbaty. A lubię czuć jej aromaty, taniny.
Parzę bez cukru.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-08 23:28:00

Aniu, mamy chyba podobne smaki... mi ta herbata również lepiej pasuje bez cukru!

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-01-08 20:50:17

To cudny pomysł, ale czasochłonny, a że nie przepadam za herbatą... Choć zawsze warto wiedzieć takie rzeczy, a nigdy jeszcze o tym nie słyszałam. Wszelkie te herbaciane rytuały są cudne :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-08 23:26:58

Nie przepadam za czarna herbatą, a raczej nie przepadałam... teraz mam już inne zdanie 😉

Odpowiedz

Czaj 2020-01-08 20:59:22

Bardzo dobra herbata

Odpowiedz

AniaM. 2020-01-08 22:38:17

Pięknie opisałaś parzenie tej herbatki. Bardzo lubię smakować różne rodzaje herbat. Jeśli nadarzy się okazja, wypróbuję i po turecku.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-08 23:20:51

Dla mnie to tez nowe doświadczenie i jestem pod wrażeniem! Turecki tygielek odczarował dla mnie czarną herbatę 😉

Odpowiedz

Paulina 2020-01-09 13:18:08

U mnie to chyba nigdy nie minie miłość do herbaty non stop smakuje/testuje nowe

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-09 14:54:18

Ja do tej pory tylko zielone, teraz zaczynam smakowanie czarnych 🙂

Odpowiedz

Felicja 2020-01-09 16:40:04

WOW. A ja ciągle myślałam, ze po turecku to tylko kawa. :) Jak zaopatrzę się w taki imbryczek, to taką herbatę sobie zrobię. A że ostatnio bardziej zasmakowała mi herbata i pijam ją bardzo często, to taka odmiana i eksperyment na pewno by mi się przydał. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-10 00:50:03

Dla mnie to też odkrycie, więc bardzo polecam zakup takiego imbryczka 🙂

Odpowiedz

Ewelina 2020-01-10 12:09:45

Super, kawa po turecku też jest bardzo dobra - czy tez masz przepis?
Może dane mi będzie w tym toku jej spróbować

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-13 06:18:15

Póki co mam tylko na herbatę 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.