Grzybowy hummus

Hummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity lub warzyw. Kombinacji i przepisów na hummus jest wiele, warto eksperymentować i modyfikować to danie. Tym razem proponuję wersję z grzybami, oliwą truflową i pikantną mieszanką przypraw harissą.
Do hummusu możemy dodać grzyby świeże, suszone (wcześniej namoczone, zagotowane i drobno posiekane) lub obsmażone i rozdrobnione pieczarki.
SKŁADNIKI
puszka ciecierzycy
100 g ugotowanych lub obsmażonych i posiekanych grzybów
1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki harissy (lub więcej, będzie bardziej pikantnie)
1 łyżka oliwy truflowej lub oliwy z oliwek
sól
do podania oliwa truflowa i sezam
WYKONANIE
Ciecierzycę odcedzamy, aqafabę, czyli płyn z puszki po ciecierzycy zachowujemy. Wszystkie składniki oprócz grzybów miksujemy na gładką i aksamitną masę. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy odrobinę wody (aquafaby). Na koniec dodajemy rozdrobnione grzyby, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Przed podaniem posypujemy sezamem i polewamy oliwą truflową lub oliwą z oliwek.
Smacznego!
Tagi
grzybyhummuspasta z ciecierzycykuchnia wegetariańskado chlebakuchnie światakuchnia wegańskahummus grzybowyprzyprawa harissawegańska pastaborowikiZobacz również
Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato

Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata - Piotr Ibrahim Kalwas

Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata - Roopa Gulati

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

TOlinka 2020-01-08 00:49:47
Jeeej uwielbiam hummus, ale nigdy nie próbowałam łączyć go z grzybami, dziękuję za inspirację!
Czuć klimat lasu już na sam widok ;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-08 19:08:06
Leśne grzyby, leśny klimat 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.