Sałatka z białej - niepalonej kaszy gryczanej

Biała kasza gryczana to niepalona kasza wytwarzana z łuskanych nasion gryki. Jest delikatniejsza w smaku od gryki palonej. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i jest doskonałym źródłem energii na cały dzień.


Buraczana kasza gryczana to nic innego, jak sałatka na zimno z kaszy i buraków z dodatkiem chrupiącego zielonego groszku, świeżych ziół i sera fety.


SKŁADNIKI

200 g kaszy gryczanej białej niepalonej (suchej)

500 g upieczonych lub ugotowanych czerwonych buraków

200 g groszku zielonego mrożonego

150 - 200 g sera feta

pęczek pietruszki

pęczek szczypiorku

1 czerwona cebula

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

sól

pieprz


WYKONANIE

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, według wskazówek na opakowaniu, studzimy. Ugotowane lub upieczone i przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić do odsączenia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i szczypior siekamy.

Do kaszy dodajemy starte buraki, cebulę, groszek, cześć świeżych ziół, skrapiamy oliwą zmieszaną z octem balsamicznym. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatkę serwujemy na zimno, na wierzch każdej porcji kruszymy ser feta, posypujemy świeżymi ziołami. Możemy dodatkowo skropić oliwą i octem balsamicznym.

Smacznego!

Rondel de Buyer Linia Affinity  - TGhome - współpraca

Zobacz również

Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami

salatka-z-kaszy-quinoa-z-awokado-migdalami-suszonymi-pomidorami

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Czekoladowe brownie z bakłażanem i chili według Jarzynovej

czekoladowe-brownie-z-baklazanem-i-chili-wedlug-jarzynovej

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Komentarze

Przepyszna mikstura 2020-01-14 11:13:25

dziękuję za INSPIRACJĘ - wspaniałe kolory, smaki i to, co lubię w bajkowym połączeniu. Oczy jedzą i żołądek się cieszy, tym bardziej, że kaszę uwielbiam... A dodatkowym plusem jest WENA to prób zmieniania kaszy na inną przy tym reszta zostaje bez zmian - super

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-15 00:23:16

Cieszę się, że udało mi się zainspirować 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.