Kolorowa tarta na francuskim cieście z kalafiorem, cukinią i marchewką

Tarta z warzywami na francuskim cieście to pomysł na szybką kolację lub obiad. Najwięcej pracy, a raczej zabawy czeka nas przy ścinaniu i rolowaniu pasków z marchewki i cukinii. Do tej czynności warto zaangażować jakiegoś małego pomocnika.


Coraz częściej w sprzedaży pojawiają się kalafiory w różnych barwach. Trudno im się oprzeć, kuszą swoją barwą i strukturą. Takie kolorowe kalafiory oprócz witamin i składników mineralnych, zawierają również barwniki o właściwościach prozdrowotnych. Do tej tarty dodałam fioletowy kalafior, ale możemy zamienić go na każdy inny, nawet na zielony romanesco.


SKŁADNIKI

  • 1 cukinia  - 200g
  • 2 marchewki  - 200 g
  • 1/2 kalafiora - 300 g
  • 1 jajo
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 150 g serka mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - 275 g

WYKONANIE

  1. Cukinię i marchewkę myjemy, marchewkę możemy obrać.  Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z warzyw długie, cienkie paski. Kalafiora dzielimy na różyczki.
  2. W miseczce mieszamy jajko, śmietankę, serek mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Całość ubijamy widelcem lub trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencje, bez grudek.
  3. Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tarty o średnicy  około 28cm. Warto wcześniej foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe skrawki ciasta łączymy, wałkujemy i wycinamy z nich drobne listki do dekoracji.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C - 200° C. Na ciasto wylewamy masę śmietanową i zaczynamy dekorować tartę. Rozkładamy różyczki kalafiora, a pomiędzy układamy zwinięte w rolki paski marchewki i cukinii. Dekorujemy listkami z ciasta francuskiego, całość skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy około 35 minut.

Po przygotowaniu takiej tarty często na koniec zostaje trochę warzyw. Ścinki marchewek, cukinii lub różyczki kalafiora najlepiej zapakować do pojemników i schować do lodówki. Na drugi dzień możemy wrzucić je do gara i ugotować lekką zupę warzywną, zapiec skropione oliwą w piekarniku lub przygotować kolejną tartę. Aby przechowywać żywność w lodówce dwa razy dłużej warto zapakować je próżniowo. Jest to najlepszy sposób na utrzymanie świeżości produktów i znaczne zmniejszenie ilości odpadów domowych.


Pakowanie próżniowe jest bezpieczną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności, które zamykają produkty spożywcze razem z powietrzem. W tej chwili korzystam z systemu pakowania próżniowego FoodSaver . Pojemniki FoodSaver Fresh są wykonane z bezbarwnego plastiku wolnego od BPA. Są odporne na pęknięcia, plamy i zapachy. Można ich używać w zmywarce do naczyń i kuchence mikrofalowej. Każdy model tych pojemników jest dopasowany i można je układać jeden na drugim, co ułatwia przechowywanie w lodówce.

Dzięki systemowi FoodSaver świeże jedzenie jest zawsze na wyciągnięcie ręki. Po prostu umieść swoje danie w próżni by cieszyć się nim kiedy chcesz.

Wpis powstał w ramach współpracy.

Zobacz również

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami

szpinakowe-knedle-z-czerstwego-pieczywa-z-grzybowym-ragout-czyli-sosem-z-grzybami

Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem

faszerowane-plastry-cukinii-serkiem-ricotta-parmezanem-i-wedzonym-boczkiem

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

pieczony-kalafior-z-cebula-chili-i-czosnkiem

Komentarze

Pichceniomania 2020-01-29 21:09:50

Pięknie i zapewne bardzo smacznie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-29 21:59:40

Tak, bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

Kamila 2020-01-30 15:57:51

Przepięknie wygląda :) aż szkoda jeść taka piękna, arcydzieło :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-02 14:49:09

Trzeba jeść 🙂 i szykować następną 😉 ... u mnie tak było

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.