Muffiny z awokado. Babeczki z awokado, limonką i pistacjami - prosty przepis, wyjątkowy smak. Doskonały deser do kawy lub herbaty

Muffiny z awokado, limonką i pistacjami. Awokado kojarzy się przede wszystkim z guacamole lub kremowym dodatkiem do sałatek, ale okazuje się, że może być również doskonałym składnikiem wypieków.

Osobiście bardzo lubię awokado i nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że może ono stanowić jeden ze składników babeczek. Muffiny te wyróżniają się delikatnym i wilgotnym miąższem, który sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Połączenie awokado z cytrusową nutą limonki i chrupiącymi pistacjami tworzy harmonijną symfonię smaków, która jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.


SKŁADNIKI

Ciasto

  • 300 g mąki typ 500
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 limonki - sok i otarta skórka bez albedo
  • 100 ml oleju
  • 3 jaja
  • 1 - 2 awokado ( 200 g miąższu)
  • 30 g posiekanych grubo pistacji

Glazura

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • otarta skórka z limonki
  • 15 g posiekanych pistacji

WYKONANIE

  1. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, skórką otartą z limon i z posiekanymi pistacjami.
  2. Za pomocą miksera mieszamy miąższ z awokado, jaja, olej i sok z limon.
  3. Suche składniki delikatnie mieszamy z masą z awokado.
  4. Ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości.
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25 minut, lub do suchego patyczka.
  6. Mieszamy cukier z sokiem z limony  polewamy po ostudzonych babeczkach i dekorujemy posiekanymi pistacjami i otartą skórką z limony.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Zamiast glazury babeczki możesz posypać cukrem pudrem, zmniejszysz dzięki temu ilość cukru.
  • Jeśli nie masz pistacji, możesz zastąpić je innymi orzechami, takimi jak orzechy laskowe, migdały lub inne ulubione orzechy.
  • Składniki takie jak sok i skórka z limonki możesz z powodzeniem zastąpić sokiem i skórką z cytryny, uzyskasz podobny smak i aromat.

Zobacz również

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Babeczki z pomarańczami ze skórką i z czekoladą

babeczki-z-pomaranczami-ze-skorka-i-z-czekolada

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.