Zielony koktajl to bomba witamin i składników mineralnych. Zawarte w tym koktajlu owoce i szpinak to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia odporność.
Żeby uzyskać gładki w konsystencji napój na początku miksowania wlewamy niewielką ilość wody i kostki lodu. Dzięki temu uzyskamy dobrze zmiksowaną pulpę, którą w drugim etapie miksowania uzupełniamy wodą.
SKŁADNIKI
- 100 g świeżego szpinaku
- 50 g kumkwatów
- 1/2 awokado
- 200 ml wody + 200 ml wody
- szklanka kostek lodu
- 100 ml soku z pomarańczy (lub miąższu pomarańczy)
WYKONANIE
Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy. Owoce kumkwata przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Do kielicha miksującego wkładamy liście szpinaku, kumkwaty razem ze skórką, miąższ awokado, kostki lodu i wlewamy 200 ml wody. Całość miksujemy na gładki koktajl. Dolewamy pozostałe 200 ml wody, sok z pomarańczy, 3 sekundy miksujemy i ... na zdrowie!
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-19 21:02:24
Takie koktajle zawsze są pyszna. Zrobię go w wyciskarce, bez dodawania wody.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-19 21:25:50
Pyszne i zdrowe!
Odpowiedz
Anna 2020-03-19 21:25:47
Bardzo lubię koktajle. Taki zielony ma dodatkowo działanie terapeutyczne - koi wzrok .
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-19 21:32:04
Oooo, tak! Ładnie Aniu to ujęłaś, zielony daje ukojenie, bo to kolor nadziei 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.