Szybki i smaczny deser z tapioki, jogurtu i owoców. Deser z perełkami tapioki mango - matcha - jogurt - granat

Co to są perełki tapioki? To granulat wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z korzenia manioku. Skrobia z manioku jest formowana w granulki, w rozmiarach 1 do 8 milimetrów. Jak ugotować perełki tapioki? Polecam zawsze czytać instrukcję na opakowaniu. Wszystko zależy od produktu, według  niektórych opisów perełki należy  moczyć przed gotowaniem, według innych nie.

Najczęściej gotuję 100 g surowych perełek tapioki, przecedzam i przechowuję w szklanym pojemniku w lodówce do 2 -3 dni. Dodaję do owsianek, jogurtów, musów owocowych. Dzisiaj proponuję perełki tapioki w deserze z mango, jogurtu matcha i granatów.


SKŁADNIKI na 1 - 2 porcje

  • 100 g ugotowanych perełek tapioki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 100 g miąższu mango
  • 2 łyżki pestek granatu

WYKONANIE

  1. Jogurt mieszamy z herbatą matcha, syropem klonowym i z 50 g ugotowanych perełek tapioki. 
  2. Mango miksujemy na mus i mieszamy z pozostałymi perełkami z tapioki.
  3. Deser możemy warstwowo układać w 2 małych szklankach lub tak, jak ja w 1 dużym pucharku.
  4. Na dno wyłożyłam warstwę z jogurtu, potem z mango i posypałam pestkami granatu.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • W sprzedaży występują różne rodzaje tapioki, więc zawsze czytajcie opis na opakowaniu.
  • Do garnka wlewamy wodę, na 100 g surowych perełek tapioki 600 ml wody, zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy perełki tapioki i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste. W razie potrzeby dolewamy wody, żeby nie zrobił nam się kisiel.  Kiedy kulki zrobią się lekko przeźroczyste wylewamy całość na sitko i przepłukujemy zimną wodą, osączamy.

Zobacz również

Egzotyczny deser z perełkami tapioki w musie z mango, z pitają i granatem

egzotyczny-deser-z-perelkami-tapioki-w-musie-z-mango-z-pitaja-i-granatem

Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango

czekoladowy-pudding-z-tapioki-z-mleczkiem-kokosowym-i-mango

Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha

cannoli-z-kremem-z-ricotty-z-japonska-herbata-matcha

Ciastko Mille-feuille z mascarpone, granatem i wodą różaną

ciastko-mille-feuille-z-mascarpone-granatem-i-woda-rozana

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-29 21:13:17

Wygląda bardzo smakowicie. Chociaż w przeciwieństwie do mojego męża nie jestem fanką tapioki., to tego deseru spróbuję

Odpowiedz

Anna 2020-03-29 22:29:45

Śniadanie na dobry początek dnia!
Takie właśnie często jadam.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.