“Zielony koktajl” w … czerwonym kolorze

Czy zielone koktajle zawsze muszą być …zielone? Tym razem wersja w kolorze czerwonego wina. Ciemny rubinowy kolor koktajlu to zasługa czerwonego buraka, różowego grejpfruta i fioletowego jarmużu. Ten koktajl to prawdziwa bomba witamin, przeciwutleniaczy i innych dobroci. Jedyne co nie wszystkim może odpowiadać to smak – kwaśny i cierpki… dla mnie idealny!
Składniki
1 różowy grapefruit
1 średni czerwony burak
1 cm imbiru
150 g liści jarmuż, bez twardych łodyg
200 ml wody + dodatkowa porcja wg uznania
szklanka kostek lodu
Wykonanie
Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy, grejpfruta, buraczka i imbir obieramy ze skórki. Do kielicha miksującego wkładamy liście jarmużu, pokrojone na mniejsze kawałki grejpfrut, burak i imbir, wrzucamy kostki lodu i dolewamy 200 ml wody. Całość miksujemy na gładki koktajl. Do uzyskania najbardziej odpowiadającej nam konsystencji uzupełniamy wodą i ponownie krótko miksujemy.
Na zdrowie!
Pyszny koktajl.
Nie jest to słodki deser, ale takie lubię najbardziej 😉