Zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i imbiru z dodatkiem bardzo zdrowych łuskanych nasion konopi to super zastrzyk energii i witamin
Jarmuż ze względu na swoje właściwości zdrowotne od pewnego czasu jest uważany za najlepszą bazę do zielonych koktajli. Ma jednak bardzo charakterystyczny smak, który niestety może nie przypaść do gustu - dlatego warto go łączyć z cytrusami. Tym razem liście jarmużu połączymy z soczystymi czerwonymi pomarańczami, dodamy kawałek imbiru i przemycimy bardzo zdrowe nasiona konopi.
Nasiona konopi siewnych (cannabis sativa) - to niepozorne nasionka o wielkiej mocy. Posiadają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, białka, błonnik, witaminy E oraz wiele cennych składników mineralnych. Łuskane nasiona konopi możemy dodawać do owsianek, sałatek lub do koktajli.
SKŁADNIKI
- 150 g liści jarmuż, bez twardych łodyg
- 4 -5 czerwonych pomarańczy ( 500 g po obraniu ze skórki)
- 2 łyżki nasion konopi łuskanych
- 1 cm imbiru
- woda do uzupełnienia
Wykonanie
Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy, pomarańcze i imbir obieramy ze skórki. Do kielicha miksującego wkładamy porwane liście jarmużu, kawałki pomarańczy, imbiru, dosypujemy nasiona konopi i dolewamy 100 ml wody. Całość miksujemy na gładki koktajl. Aby uzyskać najbardziej odpowiadająca nam konsystencję możemy koktajl uzupełnić wodą i ponownie krótko zmiksować.
Na zdrowie!
Zielona Utopia 2018-01-29 22:00:39
Musi być pyszny. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 17:46:32
Pyszny! Czerwone pomarańcze są bardzo soczyste i lekko kwaskowate, imbir dodaje delikatnej ostrości - jest moc 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.