![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/01/Koktajl-jarmuz-pomarancze-konopie-595x866.jpg)
Zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i imbiru z dodatkiem bardzo zdrowych łuskanych nasion konopi to super zastrzyk energii i witamin.
Jarmuż ze względu na swoje właściwości zdrowotne od pewnego czasu jest uważany za najlepszą bazę do zielonych koktajli. Ma jednak bardzo charakterystyczny smak, który niestety może nie przypaść do gustu - dlatego warto go łączyć z cytrusami. Tym razem liście jarmużu połączymy z soczystymi czerwonymi pomarańczami, dodamy kawałek imbiru i przemycimy bardzo zdrowe nasiona konopi.
Nasiona konopi siewnych (cannabis sativa) - to niepozorne nasionka o wielkiej mocy. Posiadają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, białka, błonnik, witaminy E oraz wiele cennych składników mineralnych. Łuskane nasiona konopi możemy dodawać do owsianek, sałatek lub do koktajli.
Składniki
150 g liści jarmuż, bez twardych łodyg
4 -5 czerwonych pomarańczy ( 500 g po obraniu ze skórki)
2 łyżki nasion konopi łuskanych
1 cm imbiru
woda do uzupełnienia
Wykonanie
Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy, pomarańcze i imbir obieramy ze skórki. Do kielicha miksującego wkładamy porwane liście jarmużu, kawałki pomarańczy, imbiru, dosypujemy nasiona konopi i dolewamy 100 ml wody. Całość miksujemy na gładki koktajl. Aby uzyskać najbardziej odpowiadająca nam konsystencję możemy koktajl uzupełnić wodą i ponownie krótko zmiksować.
Na zdrowie!
Tagi
pomarańczeimbirjarmużzielone koktajlekonopienasiona konopizdrowy koktajlzielony eliksirnapójwitaminyczerwone pomarańczeZobacz również
Zielony koktajl z jarmużem, grejpfrutem, imbirem i olejem z pestek dyni
![zielony-koktajl-z-jarmuzem-grejpfrutem-imbirem-i-olejem-z-pestek-dyni](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/07/5X9A2179-595x892.webp)
Koktajl szpinakowy z kumkwatami
![koktajl-szpinakowy-z-kumkwatami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/koktajl-szpinak-kumkwat-595x858.jpg)
Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru
![ekspresowa-konfitura-z-pomaranczy-marchwi-i-imbiru](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/03/Imbiriowa-konfitura-z-pomarańczami-i-marchewką-595x868.jpg)
Koktajl truskawkowo arbuzowy - pyszne letnie orzeźwienie
![koktajl-truskawkowo-arbuzowy-pyszne-letnie-orzezwienie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/06/koktajl-arbuz-truskawki-595x858.jpg)
Zielona Utopia 2018-01-29 22:00:39
Musi być pyszny. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 17:46:32
Pyszny! Czerwone pomarańcze są bardzo soczyste i lekko kwaskowate, imbir dodaje delikatnej ostrości - jest moc 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.