Zielony koktajl z jarmużu, grejpfruta i imbiru z dodatkiem oleju z pestek dyni - koktajl na śniadanie i do pracy
Zielone koktajle to moc witamin, ale nie tylko z owoców i/lub warzyw, czy zielonych liści. Większość witamin rozpuszcza się w wodzie, ale witaminy A, E, D i K rozpuszczają się w tłuszczach. Aby koktajl był odpowiednio zbilansowany i zdrowy warto dodać jakiś zdrowy tłuszcz.
Olej z pestek dyni uszlachetnia smak sałatek, dresingów, past, a także koktajli czy deserów. Na tle innych olejów olej z pestek dyni wyróżnia się ciemno zieloną barwą i jest też niezwykle zdrowy. Najlepszy olej z pestek dyni to olej tłoczony na zimno (nierafinowany), najwyżej jakość i świeżości.
Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych, ale ma bardzo charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Warto więc do koktajlu z jarmużu dodać cytrusy. Tym razem liście jarmużu połączyłam z soczystymi grejpfrutami, dodałam kawałek imbiru i chlust oleju z pestek dyni.
SKŁADNIKI
- 150 g liści jarmuż, bez twardych łodyg
- 2 - 3 grejpfruty (około 500 g po obraniu ze skórki)
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 1 cm imbiru
- kilka lisków mięty
- szklanka kostek lodu
- woda do uzupełnienia
WYKONANIE
- Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy.
- Grejpfruty i imbir obieramy ze skórki.
- Do kielicha miksującego wkładamy porwane liście jarmużu, kawałki grejpfrutów i plasterki imbiru.
- Dolewamy olej z pestek dyni i 100 ml wody.
- Dodajemy kostki lodu i miksujemy na gładki koktajl.
- Dla uzyskania najbardziej odpowiadającej nam konsystencji możemy koktajl uzupełnić wodą i ponownie krótko zmiksować.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.