Pizzerinki z serkiem ricotta, bez pomidorów – pizza bianca
Jakie jest Wasze ulubione ciasto na pizzę? Moje ulubione to ciasto nocne. Jest to oczywiście umowna nazwa, chodzi tu o ciasto, które dojrzewa w lodówce około 12 – 24 godziny (najczęściej w nocy). Tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.

Możemy pominąć leżakowanie ciasta w lodówce, wtedy po wyrobieniu, przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny. Następnie dzielimy ciasto na 15 części i postępujemy dalej tak, jak w przepisie.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 500 g mąki do pizzy typ „00”
- 15 g świeżych drożdży
- 8 g soli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 300 ml wody
DODATKI
- 250 g sera ricotta
- 50 g startego parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
- 15 sztuk przepiórczych jaj
- pęczek zielonych szparagów
- 100 g wędzonego boczku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa, świeżo tarta, szczypta na każdą porcję
WYKONANIE
CIASTO
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę (autoliza). Po tym czasie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie odchodzić od ścianek miski (ja zagniatam ciasto w robocie z hakiem).
- Wyrobione ciasto przykrywamy (pokrywką lub folią spożywczą, aby nie wysychało z wierzchu) i odstawiamy do lodówki na 12 – 24 godziny. Najczęściej wyrabiam ciasto wieczorem i odstawiam do lodówki. Na drugi dzień wyciągam ciasto wtedy, kiedy planuję upiec pizzę.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 15 części. Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Następnie każdą kulkę ciasta formujemy w dłoniach na okrągły placek, cienki lub grubszy, tak, jak lubimy. Placuszki wykładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
- Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C). Jeżeli używacie kamień do pizzy, włóżcie go do zimnego piekarnika i nagrzewajcie go odpowiednio dłużej (około 30 minut od nagrzania piekarnika).
MINI PIZZA
- Szparagi myjemy i odłamujemy stwardniałe końcówki. Obieraczką do warzyw tniemy szparagi na paski lub kroimy na mniejsze kawałki. Wędzony boczek kroimy w kostkę lub w cienkie paski. Ser ricotta mieszamy ze starym parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Niewielkie porcje masy serowej rozsmarowujemy po plackach. Łyżką formujemy na środku dołek i do niego wbijamy przepiórcze jajko. Obkładamy pokrojoną wędzonką i paskami szparagów. Każdy placek posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy około 12 – 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące. Jeżeli korzystamy z kamienia do pizzy to czas pieczenia jest krótszy, u mnie jest to 8 minut.
- Aby było bardziej wiosennie i świeżo upieczone pizze możemy obłożyć dodatkowymi paskami zielonych szparagów.
Interesująca wersja pizzy, ciekawa jestem jej smaku:)
Ta wersja pizzy jest bardzo smaczna, polecam 🙂
Wygląda na bardzo fajny pomysł na przekąskę do pracy 🙂 Spróbuje na dniach i dam znać 😉
Polecam i czekam na wiadomość, czy posmakowały 🙂