Cytrynowe, żółte, popękane ciasteczka. To jedne z łatwiejszych i najszybszych ciasteczek, pomijając czas chłodzenia ciasta w lodówce. Masę na ciastka możemy przygotować wcześniej, schować do lodówki (minimum na 2 godziny) i zacząć piec wtedy, kiedy nam pasuje, nawet na drugi dzień.

Dlaczego ciasteczka nazywają się popękane? Ponieważ ciastka  podczas pieczenia spłaszczają się, a powierzchnia obtoczona cukrem pudrem pęka i odsłania żółte ciasto.  

Wskazówka - kiedy pieczemy pierwszą partię ciastek pozostałą część ciasta wstawiamy znowu do lodówki. Z tego przepisu wygodzi około  30 - 40 ciasteczek. Ilość zależy od porcji ciasta, jaką nabierzemy na łyżeczkę.

Składniki

2 jaja

40 ml oleju

150 g cukru pudru + 30 g do obtaczania ciastek

starta skórka z 1 cytryny

szczypta soli

150 g mąki (typ 500)

100 g mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Jaja, olej, cukier puder, otartą skórkę z cytryny miksujemy  na jednolitą masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kurkumę, szczyptę soli, miksujemy.  Gotową masę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 160°C.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, małą łyżeczką nabieramy porcje i formujemy w dłoniach kulki. Każdą kulkę obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy od razu do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 13 - 15 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Zobacz również

Szybkie, łatwe i smaczne bułeczki - jogurtowe scones z nutą wanilii

szybkie-latwe-i-smaczne-buleczki-jogurtowe-scones-z-nuta-wanilii

Pieczone czekoladowe donuty z borówkowym lukrem

pieczone-czekoladowe-donuty-z-borowkowym-lukrem

Ciasto rabarbarowe. Migdałowe ciasto z olejem i rabarbarem

ciasto-rabarbarowe-migdalowe-ciasto-z-olejem-i-rabarbarem

Wełniany chleb z pistacjami. Drożdżowe ciasto z orzechowym nadzieniem

welniany-chleb-z-pistacjami-drozdzowe-ciasto-z-orzechowym-nadzieniem

Komentarze

zafascynowane 2020-05-29 16:55:46

Świetny przepis, wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-05-30 18:07:15

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Moniq 2020-06-02 02:13:54

Zrobilam. Ciasto chłodzi się w lodówce. Troche boję się posmaku kurkumy, ciekawe czy będzie wyczuwalny..

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-06-04 13:01:19

Nie powinien 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.