Domowe pieczywo - pszenny chleb na zakwasie - chleb z żeliwnego garnka. Przepis na podstawowy chleb pszenny pieczony w żeliwnym garnku

Upieczony chleb, zaraz po wyjęciu z piekarnika pięknie pachnie i ... śpiewa.  Za każdym razem, kiedy chleb stygnie pochylam się nad nim, wącham i słucham. Ten cichy trzask i cudowny zapach to prawdziwa magia. Wącham, słucham i już myślę o chwili, kiedy pokroję go na kromki i posmaruję szczodrą porcją masła.


SKŁADNIKI na 1 bochenek

LEVAIN (Zaczyn)

  • 15 g zakwasu pszenny
  • 70 g wody
  • 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750

CHLEB

  • cały zaczyn
  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 g wody
  • 8 g soli

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy LEVAIN (zaczyn). 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb  mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, u mnie jest to kuchenny blat.
  2. Przygotowujemy ciasto (wg proponowanego harmonogramu jest to 17.00).
  3. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli.
  4. Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę i odstawiamy na około 30 - 45 minut do fermentory.
  5. Pod koniec fermentolizy dodajemy sól i wyrabiamy 2 - 3 minuty w mikserze z hakiem lub około 5 minut ręcznie.  
  6. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wstępnej fermentacji na około 2,5 godziny. W trakcie fermentacji ciasto składamy 3 - 4  razy w odstępie 30 minut.
  7. Jak składać chleb? Polecam krótki film instruktażowy: składanie chleba
  8. 30 minut po ostatnim składaniu delikatnie wysuwamy ciasto na stolicę podsypaną mąką i pozostawiamy tak ciasto na około godzinę.
  9. Po tym czasie ciasto formujemy w bochenek o okrągłym lub podłużnym kształcie.
  10. Bochenek przekładamy do obsypanego mąką koszyka (lub np. miski wyłożonej lnianym płótnem i również obsypanej mąką).
  11. Koszyk przykrywamy np. lnianą ściereczką i  wstawiamy do lodówki na około 10 - 16 godzin.
  12. Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku 45 - 60 minut w temperaturze 250°C. 
  13. Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
  14. Przekładamy nacięty chleb (razem z papierem do pieczenia) do mocno nagrzanego garnka.
  15. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
  16. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
  17. Upieczony chleb studzimy na kratce.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Dla mnie najlepszy chleb pieczony w domu to chleb z gara. Chrupiąca i złota skórka bez użycia pary, to jedna z zalet pieczenia chleba w żeliwnym garnku.  
  • Taki chleb możemy również upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy, mimo wszystko polecam gar żeliwny, bo to inwestycja na długie lata.
  • Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny.
  • Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb:

07:00 - mieszanie zaczynu

17:00 - fermentoliza

17:30  - wyrabianie ciasta

18:00 - składanie

18:30 - składanie

19:00 - składanie

19:30 - składanie

20:00  - odpoczynek na desce

20:30 - formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce

07:00 - 12:00 - pieczenie

Zobacz również

Chleb jabłkowy na zakwasie. Przepis na chleb pieczony w żeliwnym garnku

chleb-jablkowy-na-zakwasie-przepis-na-chleb-pieczony-w-zeliwnym-garnku

Chleb z mąki pszennej chlebowej i orkiszowej typ 2000. Pszenny chleb na zakwasie - pomarańcze i fenkuł

chleb-z-maki-pszennej-chlebowej-i-orkiszowej-typ-2000-pszenny-chleb-na-zakwasie-pomarancze-i-fenkul

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kaszą orkiszową, smakowite pieczywo domowe

chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-z-kasza-orkiszowa-smakowite-pieczywo-domowe

Pszenny chleb na zakwasie z mąki chlebowej i semoliny

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-maki-chlebowej-i-semoliny

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.